KBSA: Bošnjački delegati da bojkotiraju sjednicu Doma naroda BiH

0
5

9ccc63f75fcdaa78f92c43a2607d6b4bSAD, Kanada – Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Institut za istraživanje genocida iz Kanade (IGC) u zajedničkom dopisu pozvali su delegate bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da bojkotiraju sjednicu u petak, 24. januara ove godine, kada će se na dnevnom redu naći Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine (po hitnom postupku) od 17. jula 2013. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovaj poziv je upućen nakon što je Emir Suljagić, koordinator Koalicije “Prvi mart” izjavio u utorak za AA da će eventualno usvajanje takvog zakonskog rješenja omogućiti policiji entiteta RS-a da administrativnim putem ”dovrši etničko čišćenje i genocid koji je započela u proljeće 1992. godine”. Suljagić je upozorio da se ovim propisima ”stvara geto za Bošnjake”, te da će najmanje 70 hiljada građana nesrpske nacionalnosti u entitetu RS ostati bez prava glasa.

Iz spomenutih organizacija iz bh. dijaspore  pozivaju ”bošnjačke predstavnike u Domu naroda BiH da urade ono što je u interesu Bosne i Hercegovine”.

”Ovaj zakon predstavlja najveću prijetnju Aneksu 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma  jer bi se njime definitivno ugrozila prava povratnika i prognanika iz manjeg entiteta u Bosni i Hercegovini.  Naime, ovaj zakon bi de jure  stavio u nadležnost policiju entiteta RS da redovno vrši reviziju kojom bi se svojevoljno poništile registracije prijave prebivališta povratnika i prognanika u dijaspori, kao što su to, de facto, radili u Srebrenici i Foči 2012 godine”, navodi se u dopisu KBSA i IGC.

Podsjećaju kako je nakon podnošenja tužbi od strane bošnjačkih povratnika pred sudovima u Srebrenici i Bijeljini potvrđeno da su policijske stanice u ovim povratničkim općinama pogrešno tumačile propise i poništavale legalno izdate dozvole o boravku povratnika na njihovim prijeratnim adresama.

”Ne treba ni sumnjati da bi se usvajanjem predloženog zakona, vrata širom otvorila za novim kršenjem ljudskih prava i sloboda, koja bi bila usmjerena prvenstveno protiv građana, povratnika bošnjačke i hrvatske narodnosti. Pozivamo bošnjačke poslanike da zaštite integritet, suverenitet i jedinstvo države BiH i stanu na stranu ljudskih prava i sloboda prognanika i svih žrtava genocida i agresije protiv BiH, tako što će odbiti da prisustvuju ovoj sjednici. Svojim odsustvom će stati na prvu liniju odbrane naše jedine domovine, i poslati poruku da predstavljaju interese građana iz svih dijelova BiH, a ne samo onih koji borave u entitetu FBiH”, navodi se u dopisu  Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada, prenosi AA.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime