Kazne i do 5.000 maraka za izbjegavanje osnovne škole

0
25

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

U toku je prvi upisni rok za prvačiće, a ako roditelj bez opravdanog razloga ne upiše dijete u školu, platit će kaznu od 100 do 5.000 maraka, ovisno o tome u kojem dijelu Bosne i Hercegovine živi. 

Maksimalna kazna od 5.000 KM na snazi je u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Prvi prekršaj  

– Što se tiče visine kazne, Sud za prekršaje određuje kojim će iznosom kazniti roditelja ili skrbnika djeteta. Kazna je od slučaja do slučaja, da li je prvi prekršaj, zbog kojih okolnosti dijete nije upisano i slično – rečeno nam je iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZHK, gdje je najniža propisana kazna 100 KM.

Kazne su visoke i na području Tuzlanskog kantona, gdje će roditelji biti kažnjeni sa 200 do 1.000 maraka, dok ona u Sarajevskom kantonu iznosi 500 KM.

– Zakonom je propisana fiksna kazna za roditelje, dok za staratelje postoji mogućnost oduzimanja djeteta. Dobra je vijest da do sada nije zabilježen slučaj neupisivanja djeteta u obavezno osnovno obrazovanje – kazala nam je Azra Ivazović, pomoćnica ministra obrazovanja u KS.

Roditelji koji ne upišu dijete u osnovnu školu u Zeničko-dobojskom kantonu mogu platiti od 100 do 500 KM, potvrđeno nam je u Ministarstvu za obrazovanje ZDK.

Prijava po pozivu

– Inspekcija reagira samo po pozivu. Prekršaj može prijaviti neko ko zna da roditelj nije upisao dijete, komšija, poznanik, rodbina… U posljednje dvije godine, kako smo usvojili Zakon o osnovnoj školi, sva djeca koja su prošla predškolsko upisana su u prvi razred – rečeno nam je iz Ministarstva.

U RS od 100 do 500 KM 

U Republici Srpskoj kazne za roditelje koji ne upišu dijete u osnovnu školu iznose od 100 do 500 KM. U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da ne postoje podaci o roditeljima koji su kažnjeni zbog ovog prekršaja.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime