Kazazović donio Pravilnik o praćenju, vrednovanju i ocjenjivanju učenika osnovnih i srednjih škola u KS

0
3

Kazazović donio Pravilnik o praćenju, vrednovanju i ocjenjivanju učenika osnovnih i srednjih škola u KS

Sarajevo – Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović donio je jučer novi Pravilnik o praćenju, vrednovanju i ocjenjivanju učenika osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo.

Ovim pravilnikom se reguliše način vrednovanja i ocjenjivanja učenika osnovnih i srednjih škola, načini provjeravanja njihovog znanja, vještina, sposobnosti i primjene stečenih znanja, kao i okvirni kalendar pisanih provjera znanja.

Iz Ministarstva obrazovanja KS je saopćeno Pravilnik rađen iz perspektive učenika, a nastavnicima olakšava donošenje kriterija ocjenjivanja.

“Njegovom primjenom će zasigurno biti umanjen faktor subjektivnosti nastavnika prilikom ocjenjivanja. Pored tehnike pismenog i usmenog ocjenjivanja ovaj pravilnik nastavnike obavezuje i na upotrebu drugačijih tehnika ocjenjivanja od nevedene dvije i time daje širi spektar mogućnosti realne i objektivne procjene znanja”, saopćeno je iz Ministarstva.

U svojim dijelovima pravilnik se bavi i vrednovanjem učenika s teškoćama u razvoju kao i onih koji tokom svog školovanja postižu izuzetan uspjeh.

(klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime