Kathryne Bomberger: ‘Sve teže pronaći masovne grobnice’

0
3

3BBDB37E-D390-48F1-8DCD-544B5BE625B3_mw800_sBiH – Među prioritetima je i nastavak aktivnosti na pružanju analize DNK i identifikacije posmrtnih ostataka iz grobnica koje budu ekshumirane.

Danas, kada je dvije trećine posmrtnih ostataka nestalih osoba u BiH pronađeno, moramo priznati i to da je sve teže locirati preostale lokacije grobnica, jer su ih počinioci zločina uspješno sakrili. Međunarodni i bh. eksperti će raditi na analizi satelitskih i zračnih snimaka da bi u saradnji s nadležnim institucijama pronašli još oko 9.000 posmrtnih ostataka, rekla je u intervjuu za Agenciju FENA generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Kathryne Bomberger.

Govoreći o prioritetima rada  u ovoj godini, ona jer rekla da će ICMP nastaviti pružati bh. vlastima pomoć u reviziji posmrtnih ostataka u 11 mrtvačnica u BiH, a koji su već godinama bez identifikacije.

– Ovaj proces podrazumijeva temeljan pregled hiljada posmrtnih ostataka koji su pohranjeni u 11 mrtvačnica. Pregled je dosad završen u mostarskoj mrtvačnici Sutina i rezultirao je s 29 novih DNK identifikacija u ICMP-ovim laboratorijama. Izuzetno je važno da se ovaj proces dovrši da bi svi ekshumirani posmrtni ostaci iz proteklog rata bili identifikovani –  naglasila je Bomberger.

Među prioritetima je i nastavak aktivnosti na pružanju analize DNK i identifikacije posmrtnih ostataka iz grobnica koje budu ekshumirane.

– A paralelno s tim nastavljamo u ICMP-u i s dodatnim analizama nerazriješenih slučajeva. U tom smislu, ICMP uvodi novije i naprednije protokole za ekstrakciju DNK-a, dodatne vrste analize DNK-a, poput analize mitohondrijalne DNK, te uvodi korištenje dodatnih forenzičkih markera čime se dobija veća moć „diskriminacije“ DNK – pojasnila je Bomberger.

Kaže da ove godine očekuje da vlade zemalja bivše Jugoslavije potpišu ICMP-ovu „Deklaraciju o ulozi država u rješavanju pitanja osoba nestalih kao posljedica oružanog sukoba i kršenja ljudskih prava“. Na taj način vlade bi potvrdile svoju posvećenost nastavku procesa i prepoznale dosadašnje napore i  rezultate.

ICMP, rekla je Bomberger, trenutno priprema i iscrpan izvještaj o pitanju nestalih osoba u BiH. Ovaj dokument će pružiti historijski pregled kompletnog procesa lociranja i identificiranja nestalih osoba od ranih faza do današnjeg dana. Iznijet će sve teškoće s kojima se BiH suočava u procesu, a izvještaj  bit će predstavljen medijima i na javnim sastancima za zainteresovane građane.

ICMP će također uskoro predstaviti i izvještaj s međunarodne konferencije nedavno održane u Haagu, koji će sadržavati preporuke.

Najavila je da će ICMP  ove godine tražiti da se povuče iz upravljačkih struktura INO-a.

– Podrška koju je ICMP pružio ovoj instituciji bila je ključna za uspostavu INO-a u augustu 2005. godine kao tijela na državnom nivou koje traži sve nestale osobe bez obzira na nacionalnu ili drugu pripadnost, ali sada treba prepustiti državi BiH da preuzme punu kontrolu. Bez obzira na sve teškoće u radu INO-a i drugih državnih institucija, INO je danas vitalna institucija koja može odgovoriti na sve potrebe u koordinaciji procesa lociranja nestalih osoba, u saradnji s ostalim nadležnim institucijama – rekla je Bomberger i dodala da će ICMP nastaviti pomagati INO-u u verifikaciji Centralne evidencije nestalih (CEN) koja je kreirana.

INO-u su potrebni dodatni ljudski resursi i finansije da kompletira ovaj enormni proces, a ICMP je prošle godine priskočio u pomoć u sklopu projekta prikupljanja i pripreme dokumenata neophodnih za verifikaciju CEN-a.

U prošloj godini ICMP je implementirao projekt koji je finansirala vlada Velike Britanije čiji je cilj bio da pomogne proces verifikacije Centralne evidencije nestalih osoba u BiH (CEN). CEN je baza pojedinačnih dosjea osoba nestalih u BiH u oružanim sukobima 1990-ih godina. Prilikom uspostave CEN-a, ICMP je pružio tehničku pomoć donacijom INO-u softvera koji je posebno kreiran za upravljanje podacima, te pružanjem pomoći u prikupljanju dokumentacije neophodne za proces verifikacije CEN-a.

– Radnici ICMP-a, angažovani na projektu,  pregledali  su i analizirali više od 23.600 predmeta od kojih je 9.773  u potpunosti spremno za verifikaciju prema Smjernicama INO-a dok je za sve preostale evidencije izvršena detaljna analiza i kategorizacija. Sektoru CEN-a je donirana i sva oprema korištena na projektu. Svi prikupljeni podaci su predati Verifikacijskoj komisiji INO-a na  obradu i verifikaciju. Kada INO završi verifikaciju kompletne baze, to će značiti da BiH svojim građanima može pružiti precizne i pouzdane informacije o broju nestalih osoba iz sukoba 1990-ih, što je ključno za buduće aktivnosti na uspostavi pravde i pomirenja. Postojanje CEN-a će pomoći INO-u u pronalasku preostalih nestalih osoba, uklonit će postojeću prepreku za implementaciju Zakona o nestalim osobama u BiH te omogućiti uspostavljanje regionalne liste nestalih osoba sa Srbijom, Hrvatskom, Kosovom i Crnom Gorom. Osim toga, CEN će omogućiti INO-u da izvrši reviziju sumnjivih identifikacija klasičnim metodama izvršenih prije nego je ICMP u novembru 2001. uveo DNK identifikaciju. Konačno, CEN će biti osnova za isplatu obeštećenja za porodice nestalih koje trenutno ne primaju naknadu – pojasnila je Bomberger.

Na pitanje o  angažmanu ICMP-a u svijetu, Bomberger je rekla da se pomno prate dešavanja u Siriji i već je ICMP iznio inicijalne preporuke o koracima koje bi ova zemlja trebala preduzeti  u vezi s pitanjem nestalih osoba nakon što se oružani sukobi okončaju.

– Vjeruje se da je u aktivnom sukobu nestalo više od 30.000 osoba, a oko 17.000 se smatra nestalim usljed kršenja ljudskih prava u prošlosti. Bez pravilno utvrđenog plana i odlučnosti da se primijeni princip vladavine zakona bit će teško, ako ne i nemoguće, da se Sirija uspješno uhvati ukoštac s ovim gigantskim problemom – rekla je Bomberger.

Ove godine bi ICMP mogao početi pružati pomoć Meksiku.

– ICMP-ov tim je već boravio u Meksiku na poziv lokalnih tužilaca i meksičkih nevladinih organizacija, gdje je izvršio procjenu potreba ove zemlje na pronalasku i identifikaciji hiljada osoba koje su nestale i još nestaju usljed oružanih sukoba i nasilju vezanom za narkokartele. Osim ovoga, ICMP će raditi na kreiranju svjetskog foruma o nestalim osobama i globalnog mehanizma za razmjenu podataka o nestalim usljed migracija i trgovine ljudima – rekla je Bomberger.

Osim brojnih aktivnosti u Bosni i Hercegovini i u ostatku bivše Jugoslavije ICMP je u prošloj godini pružao pomoć i vladama i nevladinim organizacijama na Kipru, u Libiji, Iraku, Južnoafričkoj Republici, Čileu, Salvadoru, Filipinima, Kanadi i Keniji.

– ICMP je u Bosni i Hercegovini pomogao u ekshumaciji 23 masovne grobnice, a četiri u Srbiji, čime je pomogao u iskopavanju više stotina posmrtnih ostataka. ICMP je odigrao značajnu ulogu i u ekshumaciji jedne od najvećih masovnih grobnica pronađenih u bivšoj Jugoslaviji, Tomašica pored Prijedora, gdje je pomogao u pronalasku ukupno 401 slučaja, od kojih su 276 kompletna tijela.  Forenzički tim ICMP-a pomogao u forenzičko-antropološkoj analizi ovih posmrtnih ostataka te u uzimanju oko 500 koštanih uzoraka koji su poslije analizirani u ICMP-ovim laboratorijama. Već  je ostvario desetine DNK identifikacija ovih ostataka a lokalne institucije o tome obavještavaju porodice. Rad na identifikaciji ostataka iz Tomašice još traje, a u narednim sedmicama očekujemo dodatne rezultate – rekla je Bomberger.

Na pitanje  je li traženje nestalih priča koja (ne)će biti završena, Bomberger je rekla da neće biti moguće pronaći sve nestale.

– Ipak, s više od 70 posto nestalih osoba koje je pronašla dosad BiH je ostvarila uspjeh bez presedana i za ovo zaslužuje veliko priznanje. Sve teže je locirati nove masovne grobnice i gotovo je sigurno da neće biti moguće pronaći sve nestale osobe. ICMP će, međutim, nastaviti pomagati domaćim vlastima da bi pronašle još oko 9.000 nestalih. Nadamo se da će analiza satelitskih snimaka i proces koji vodi radna grupa za neidentifikovana tijela pomoći u pronalasku posmrtnih ostataka –  rekla je.

U sklopu svojeg mandata ICMP pruža pomoć sudovima. Rezultate svojeg rada predstavljao je kao dokaze u predmetima ratnih zločina u međunarodnim i domaćim sudovima, a naučnici ICMP-a su pozivani i kao stručni svjedoci.

ICMP je u augustu prošle godine pokrenuo online bazu podataka pod nazivom „Online DNA Elimination Database“ (EDB), čija svrha je da forenzičkim laboratorijama i policijskim istražiteljima bilo gdje u svijetu pruži pristup anonimnoj, sigurnoj i pretraživoj bazi DNK profila za eliminaciju onečišćenja koja potječu od samih proizvođača laboratorijske opreme. ICMP je ovu bazu razvio u saradnji s Evropskom forenzičkom mrežom (ENSFI) i proizvođačima potrošnog materijala za analizu DNK, a sve radi unapređenja javne sigurnosti, sigurnosti forenzičkih istraga i zaštite osoba koja imaju fizički kontakt sa supstancama koje će biti podvrgnute forenzičkoj analizi.

Na kraju razgovora, na pitanje šta nije urađeno, Bomberger ističe dio Zakona o nestalim osobama.

  Mada su mnogi elementi Zakona o nestalim osobama BiH implementirani, dijelom ili potpuno, jedan aspekt nije uopće implementiran. To je Fond za pomoć porodicama nestalih osoba, što praktično znači da neke porodice trenutno nisu u poziciji da upotrijebe sredstva na koja po zakonu imaju pravo – rekla je  generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Kathryne Bomberger u intervjuu za Agenciju FENA.

 

 

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime