Kathryne Bomberger: Dvije decenije traganja za nestalima

0
4

nestali

BiH – Generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Kathryne Bomberger istakla je da je integriran sistem, koji uključuju pristup zasnovan na vladavini zakona, uključivanje porodica nestalih i savremene naučne metode, donio nevjerojatne rezultate u pronalaženju na hiljade nestalih osoba u bivšoj Jugoslaviji, mada su izgledi za to dvadeset godina bili loši.

U kolumnama povodom dvadesete godišnjice ICMP-a napominje da je više od 70 procenata od 40.000 nestalih pronađeno i identificirano te da „u svrhu pronalaženja i identifikacije preostalih 12.000 nestalih osoba vlasti moraju osigurati da porodice nestalih imaju jednako pravo na istinu, pravdu i reparacije. To, navodi, podrazumijeva donošenje i provođenje relevantnih zakona – kreiranje centralne, verifikovane evidencije nestalih u sukobima u regiji što znači da države moraju završiti svoje evidencije i kreirati regionalnu listu.

Na taj način će, piše ona, osigurati tačnost evidencije i pomoći da se osiguraju prava preživjelim žrtvama.

– Radi se o slučajevima koji govore o nepravdi počinjenoj u prošlosti, ali (što je važno) i o pravdi danas. Oni moraju riješiti problem pogrešnih identifikacija, to se posebno odnosi na BiH, Hrvatsku i Kosovo gdje se u mrtvačnicama nalazi veliki broj neidentificiranih posmrtnih ostataka – navodi Bomberger.

Naglasila je da podrška vlasti “ne smije stati samo na izražavanju sućuti” i dodala da u BiH danas “imamo stotine nerealiziranih sudskih naloga koji se odnose na slučajeve nestalih osoba.

– Vlasti moraju odvojiti resurse i zaposlenike da bi ti slučajevi bili riješeni. Nije to tek administrativni problem koji treba riješiti, radi se o planu vraćanja i održavanja pravde u ovoj državi – napisala je.

Kolumne Bomberger povodom dvadesetogodišnjice ICMP-a ove sedmice objavljene su u medijima u Srbiji, Hrvatskoj, Albaniji i Kosovu.

ICMP

(bih-x.info)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime