Katar: Džamija koja izgleda kao da je sa druge planete

1
72

Ova džamija izgleda kao da je sa druge planete a ustvari je smještena u Gradu obrazovanja u Kataru. Grad obrazovanja je inicijativa Fondacije za obrazovanje, nauku i razvoj zajednice Katara. Smješten je na periferiji Dohe, glavnog grada Katara, a prostire se na 14 kvadratnih kilometar i obuhvata obrazovne ustanove od predškolskog obrazovanja do naučnih insitucija kao i ogranke kampusa nekih od svjetskih univerziteta. Džamija se nalazi u sklopu Fakulteta islamskih nauka Katara i zvanično je otvorena u martu mjesecu džuma-namazom koji je predvodio šejh Salih el-Megamisi.

Doha, Education City Mosque, munare
S vana izgleda kao svemirski brod koji je upravo sletio. A njeni visoki, iskošeni minareti (90 metara) su usmjereni ka Mekki.

Dvorište je smješteno u centru mesdžida i ukrašeno je kaligrafijom i geometrijskim šarama.

Islamska kaligrafija čini srce zgrade i ispisana je gotovo na svakom elementu površinske strukture, od krovova, keramičkih pločica do stakla na prozorima.

Džamija ima pet stupova koji predstavljaju pet stupova islama oko kojih teku potoci. Četiri potoka predstavljaju četiri džennetske rijeke- vina, mlijeka, meda i vode.

Doha, Education City Mosque

Unutar se nalaze prostor za namaz za muškarce i kao i prostor namijenjen za žene u galeriji iznad. Mesdžid ima kapacitet da primi 1.800 osoba. Kur’anski ajeti su ispisani na po sredini stropa stropa u liniji koja vodi do mihraba.

Jedinstvena karakteristika je osvjetljenje koje se emituje kroz trokutaste otvore različitih veličina. Za vjernike to je kao da klanjaju ispod zvijezda!

Doha, Education City Mosque, mesdzid

Na velikom pozlaćenom mihrabu je ispisan ajet:

Okreni zato lice svoje prema Časnome hramu! I ma gdje bili, okrenite lica svoja na tu stranu.(Kur’an, El-Bekara: 144)

Doha, Education City Mosque, mihrab
Pored džamije, zgrada će također biti na usluzi za 114 studenata Fakulteta islamskih nauka. Unutar se nalazi 54 učionica, fakultetske kancelarije kao i biblioteka. Za biblioteku se očekuje da će sadržavati oko 100.000 naslova.

U zgradi se nalazi i pet istraživačkih centara- El-Karadavi centar za islamsku umjerenost i obnovu, Centar za islamsku ekonomiju i finansije, Centar za proučavanje savremenih muslimanskih zajednica i Muhammed bin Hamed el-Tani centar za muslimanski doprinos civilizaciji pored Centra za islamsko pravo i etiku koji je uspostavljen 2011.

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Znači ovde se ušuškao matori šejh Karadavi i iz ovog besa i preterane raskoši šalje poruke svom ummetu. Šalje mu poruke kako nema približavanja sa šiitima ili kako Palestinci treba da se i dalje suprotstavljaju Izraelu na svoju štetu. A što džamije arhitektonski izgledaju kao heterotrofni organizmi, to mu odgovara. A ummet se između sebe ubija, beži po svetu i taži pomoć od kjafira. Za svo to vreme finansijeri Karadavija i ostalih šejhova se takmiče ko će u većoj raskoši egzistirati. Ovo poslanik nije učio svoje pristalice, sigurna sam i danas bi bio duboko razočaran svojim sledbenicima.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime