Kašnjenje budžeta odgodit će novčane doznake

0
15

indexBiH – Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Ruben Atojan izjavio je da znatna kašnjenja u usvajanju budžeta institucija BiH za narednu godinu mogu dovesti do odgađanja u doznačavanju novca i poslije kraja januara.

Atojan je istakao da će to odgađanje predstavljati poteškoću za vlade Republike Srpske i Federacije BiH, čiji su budžeti usvojeni u parlamentima, jer će one morati da odgode dio svojih obaveza po osnovu plaćanja do januara ili čak kasnije.

On je  rekao da još nije utvrđen novi datum kada će Izvršni odbor MMF-a razmatrati peti pregled u okviru stendbaj-aranžmana i zahtjev vlasti za produžetak i povećanje tekućeg aranžmana.

“Čekamo usvajanje budžeta institucija BiH za narednu godinu. Sve ostale obaveze su ispunjene, a blagovremeno usvajanje budžeta u skladu sa razumijevanjem postignutim tokom posjete misije MMF-a za vrijeme petog pregleda omogućiće da sljedeća tranša bude doznačena krajem januara”, naveo je Atojan.

On je dodao da MMF podržava i napore vlasti u reformi radno-prave legislative, čije će usvajanje u parlamentima predstavljati strukturalnu odrednicu u okviru stendbaj-aranžmana.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime