Kasarna “Safet Zajko” postat će Centar za edukaciju, sport i rekreaciju

0
65

kasarna-safet-zajkoSarajevo – Nakon što je Općina Novi Grad od strane Vlada FBiH dobila na korištenje kasarnu “Safet Zajko” na period od pet godina počelo se raditi na uređenju parkovskih površina, šadrvana i fontana koje su tamo nekad postojale. Na ovome neće stati, cilj je formirati Centar za edukaciju, sport i rekreaciju.

Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad u razgovoru za portal eKapija.ba kaže kako se radi o kompleksu od 11 hektara u okviru kojeg se nalazi zasađeno i odgojeno zelenilo. Postoji prostor za sportske terene, atletske staze, šetnice… U jednoj predivnoj zelenoj oazi kasarne “Safet Zajko” nalazi i jedno stanište ptica.

“Imat ćemo prostor za jedan fudbalski stadion gdje bi trebala biti urađena umjetna trava i atletska staza. Tu će biti i jako lijep prostor za odmor i rekreaciju, gdje će postojati staze za vožnju biciklom, šetnju…”, kaže Efendić, ističući kako će se truditi da ovo bude najbolji centar u gradu koji će u jednom urbanom dijelu imali parkove i sportska igrališta.

Pojašnjava kako postoji dovoljno prostora za izgradnju košarkaških igrališta, teniskih terena i drugih poligona. U kasarni postoji i vojna streljana koja se kako kaže, može preurediti za upotrebu ljudima koji se bave streljaštvom iz hobija ili streljaštvom kao sportom.

“Možemo napraviti poligon za odbojku na pijesku, a postoje čak i objekti koji mogu biti korišteni kao sportske dvorane. Također ima puno objekata koji se u saradnji sa partnerima mogu koristiti i u svrhu edukacije. Razmišljali smo da dio prostora ustupimo firmama koje će raditi u oblasti IT-a, oblasti gdje postoji velika potražnja na tržištu za mentalnom snagom, ljudima koji imaju znanja”, pojašnjava Efendić.

Kaže prostor se može iskoristiti i za izgradnju smještajnih kapaciteta, poput motela za sportiste koji dolaze u Sarajevo.

“Ovo je naša vizija i ovo će koštati mnogo. Nakon uređenja, do jeseni ćemo otvoriti prostor za građane, dok će realizacija planiranih aktivnosti u okviru projekta trajati narednih godina. Ono što je bitno da mi imamo mjesto gdje će se ti svi sadržaji graditi”, naglašava Efendić.

Kako se radi o milioniskim ulaganjima razumno je da će projekat trajati i da će ovisiti o daljoj odluci Vlade FBiH koja je ovaj objekat dala na korištenje Općini.

“Prema procijenama koje su urađene od strane Općine minimalna ulaganja u projekat su pet miliona maraka”, kaže Efendić pojašnjavajući kako je nezgodno s obzirom da su objekat dobili na korištenje raditi i ulagati. “Razgovarat ćemo sa Vladom FBiH o našim ulaganjima i pomjeranju rokova. Vjerujem da ako se ovo stavi na dobar način u funkciju, da bi to trebalo i ostati tako.”

Efendić smatra kako Općina godišnje može izdvajati dio sredstava za izgradnju sportskih terena, a mogu i u saradnji sa sportskim klubovima praviti partnerstva.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime