Karović: Masovna ubistva u Sarajevu počinjena na 230 lokacija

0
14

37224aSarajevo – Merisa Karović – Babić (1983) magistrirala je prošle godine o temi “Masovna ubistva civila u Sarajevu za vrijeme opsade 1992-1995”, a nedavno je na osnovu tog rada objavila istoimenu knjigu. Koautorica je knjige “Zločini nad djecom Sarajeva u opsadi”

Zaposlena je kao viša stručna saradnica u Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA. Trenutno, u okviru doktorskog studija na Odsjeku za istoriju sarajevskog Filozofskog fakulteta, istražuje sigurne zone UN-a u BiH 1993-1995.

“Dok nas je mama u podrumu, baš kao Guido Orefice (Roberto Benigni) u filmu “La vita è bella”, uvjeravala kako je ovo pucanje samo ružna igra koja će se uskoro završiti, odjeci granate, za koju ćemo ubrzo shvatiti da je pala na jastuke gdje smo trebali spavati brat i ja, nagovještavali su beskrupuloznu ratnu svakodnevnicu, koje ćemo i mi – djeca rata, djeca izgubljenog djetinjstva, postati svjesni. Petnaest godina nakon toga, razmišljajući o temi moga magistarskog rada, pitala sam se da li činjenica da sam kao dijete preživjela opsadu može biti “otežavajući” faktor – teret koji će možda poticati na pristrasnost?! No, analiza velikog broja dokumenata razbila je svaku dilemu”, govori Karović – Babić u interjuu za “Oslobođenje”.

“Trag granate na ulici, nedaleko od zgrade u kojoj sam stanovala, od koje su, u redu za vodu, 12. jula 1993. godine, ubijeni moji poznanici, komšije, sugrađani (njih 14), kao da me je svaki dan iznova pozivao da ovo odaberem. Istovremeno sa mojim dvoumljenjem, suđenje generalu Stanislavu Galiću, i “ekspertiza” odbrane Janka Viličića, kojom se dovodi u pitanje pravac ispaljenja ove i drugih granata koje su prouzrokovale veći broj žrtava, a čime se izravno vrijeđa i dignitet žrtava, bio je odlučujući faktor zbog kojeg sam se odlučila baviti tim istraživanjem.”

Prema njenom istraživanju, masovna ubistva u Sarajevu počinjena su na 230 lokacija, odnosno u isto vrijeme i na istom mjestu počinjena su ubistva dva ili više civila.

(novovrijeme.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime