Karadžić: ‘Tužilaštvo podastire aluzije i ćakulanja u optužnici’

0
26

imagesHolandija  ̶  Na početku završne riječi, Radovan Karadžić je kazao da Tužilaštvo u Haagu kao dokaze protiv njega podastire aluzije, ćakulanja, kao i svjedočenja svojih zaposlenih.

“Izum ovog Tužilaštva je udruženi zločinački poduhvat (UZP). Da nema njega, ne bi bilo optužnice. Zašto bih bio kriv izvan UZP-a, samo zato što sam činio dobra djela prema Srbima i druga dva naroda”, rekao je Karadžić, koji je optužen za genocid i druge zločine počinjene u BiH.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo u Haagu optužuje svakog Srbina, a ni približno nije ukazalo ko je osnovao UZP.

“Tužilaštvo je mene okarakteriziralo kao lopova i mafijaša. Ja se neću koristiti takvim jezikom, a siguran sam da je tužilac Alan Tieger to uradio teška srca, zato što nema niti jedan dokaz”, naveo je Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske.

On je kazao da je Tužilaštvo ocrnilo srpsku borbu za ravnopravnost, dok je na druge dvije strane “cvjetalo poštenje” i bila “osnovana tajna unija protiv bosanskih Srba”.

“Ne spominje se Islamska deklaracija, kao da nije bilo Patriotske lige i Savjeta za odbranu muslimana. Tužilaštvo zanemaruje srpsku spremnost na kompromise. Međunarodna zajednica je izdala Srbe, a muslimani su imali priliku da se opredijele za zapadne muslimane, a opredijelili su se za rat”, rekao je Karadžić.

Srbi su, prema njegovim riječima, nastojali da zaštite samo ono što su već imali i nisu imali namjeru da nameću svoju volju nekom drugom.

“Tužilaštvu, kako se kaže u našem narodu, svaka batinu vuče. Iskrivljuju rečenice, a moja odbrana nije da nekoga optužujem, već hoću da utvrdim šta se desilo. Desio se građanski rat. Tražim da Vijeće sve provjeri što kaže Tužilaštvo”, rekao je Karadžić.

Predviđeno je da optuženi iznosi završnu riječ dva dana.

(BIRN)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime