Karadžić nakon presude: Savjest mi je čista, a da sam imao 600€ nikad me ne bi uhvatili

2
17

Radovan Karadži?Holandija – Odlično se osećam, savest mi je mirna i ubeđen sam da će pravda pobediti. Nisam ja jedina žrtva i ne osećam se kao žrtva. Što se tiče presude, žaliću se jer je na ovaj način pokušaj međunarodne pravde na najgori mogući način propao – priča Karadžić za srbijanski Kurir.

Radovan Karadžić, prvi predsjednik Republike Srpske, samo dan nakon izricanja presude u Hagu na 40 godina zatvora, u ekskluzivnom razgovoru za Kurir tvrdi da mu je savjest čista, najavljuje da će se žaliti na presudu, a Srbima poručuje da budu spokojni i da svi zajedno moraju da grade svoju budućnost.

– Odlično se osećam, savest mi je mirna i ubeđen sam da će pravda pobediti. Nisam ja jedina žrtva i ne osećam se kao žrtva. Što se tiče presude, žaliću se jer je na ovaj način pokušaj međunarodne pravde na najgori mogući način propao – priča Karadžić.

On kaže da mu je potpuno jasno zašto najveće svjetske sile ne priznaju Haški tribunal.

– U pravu su Amerika, Rusija i Kina što za svoje građane ne priznaju ovu vrstu sudova i svoje građane ne daju da im se ovde sudi. Znam da je osuđeno mnogo nevinih ljudi. Međutim, ja nisam osuđivao veće suda, već sam okrivljavao sistem u kome se naši nevini ljudi nisu mogli odbraniti. Što se mene tiče, ja sam imao odličnu odbranu, na osnovu koje ništa manje od oslobađanja nije dolazilo u obzir – komentariše on.

Karadžić se posebno osvrnuo i na dva detalja iz obrazloženja presude.

– Predsednik veća Ogon Kvon za tačku, čini mi se, četiri kaže: „Utvrđeno je da su muslimani iz snajpera gađali svoje građane i to prikazivali kao da su to Srbi uradili kako bi izazvali intervenciju NATO protiv srpskih snaga. Ali su i Srbi gađali iz snajpera po muslimanskim civilima u Sarajevu.“ Nije objasnio na osnovu čega je veće to utvrdilo, osim što piše u optužnici. Drugo, izjava Miroslava Deronjića izuzeta je iz predmeta, a sudsko veće koristi navodni razgovor Deronjića sa mnom, iako se moj glas ne čuje, 13. 7. 1995. oko 20 časova, znači posle pada Srebrenice, i do ovog datuma mene oslobađa odgovornosti, a od ovog datuma me okrivljuje i osuđuje za najteže ratne zločine. Apsurd – priča Radovan Karadžić i dodaje:

– Dakle, nije problem u pravnom sistemu, nego je problem u nakaradnom sudu. Šta drugo reći sem da je boginja pravde Justicija pretvorena u kol-gerlu, koju neki mogu pozvati da im obavlja prljave poslove.

On je na kraju poslao poruku svim Srbima:

– Našem narodu poručujem da treba da bude spokojan, da svako gradi svoju sreću! A svi zajedno svoju budućnost i sreću svih građana Srbije, Republike Srpske i Crne Gore – poručio je Radovan Karadžić.
Luka Karadžić: RADOVAN JE MIRNO SPAVAO

Luka Karadžić je juče posjetio brata Radovana u pritvorskoj jedinici u Hagu.- Potpuno je miran, dobro je spavao, ubeđen je u svoju nevinost, koju je odbrana dokazala u toku ovog postupka. Presuda je skandalozna, zasnovana na navodima koje tužilaštvo nije uspelo da dokaže. Odbrana će uložiti žalbu u ostavljenom roku i on se nada pobedi pravde i prava. Koliko je presuda nakaradna, još je nakaradnije obrazloženje. Nadam se u onu staru izreku „Pravda je spora, ali dostižna“ – komentariše Radovanov brat.

Da sam imao 600 evra mesečno….

 Radovan Karadžić, prvi predsjednik RS, lične stvari koje je ponio u Hag neposredno pred ulazak u avion poslije hapšenja primio je kao dr Dragan Dabić! Na letu do Roterdama poručio je srpskim agentima da ga nikad ne bi pronašli da je mjesečno imao sigurnu zaradu od 600 evra i da će u pritvoru jesti samo sjemenke, otkriva Kurir.

(Kurir

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime