Karađoz-begova medresa uručila Vakufname novim vakifima

0
6

03Mostar – U sklopu obilježavanja 20 godina od reaktiviranja rada Karađoz-begova medrese i jučer je menadžment ove škole upriličio svečanost pod nazivom Dan vakifa kojom su željeli iskazati poštovanje kako vakifima tako i instituciji vakufa.

U protekle tri godine izgradnju nove zgrade i rad mostarske medrese pomoglo je 273 vakifa, čija je donacija prelazila iznos od 1000 KM. Na jučerašnjoj svečanosti uručene su vakufname vakifima iz 2014. i 2015. godine. Prošle godine u Društvo vakifa Karađoz-begove medrese uvrstio se 91 dobročinitelj, a ove njih 32.

„Upriličili smo ovu svečanost kako bi smo iskazali zahvalnost našim vakifima i uputili dove Allahu dž.š. da im poveća nafaku i oprosti grijehe na budućem svijetu. Ovi ljudi su uložili svoj imetak onako kao je što Karađoz-beg prije 458 godina kada je osnova medresu. Isto tako oni su uložili svoj imetak u ovaj objekat u kojem se odvija nastava već treću školsku godinu“, kazao je hafiz Aid ef.Tulek, direktor Medrese.

Tumačeći kur’anske ajete i hadise Muhameda a.s. Tulek podsjetio je kako je Mostar grad vakufa. „Vi se upisujete u dobročinitelje i ovog i budućeg svijeta i činite djelo koje će vam trajno donositi koristi“, dodao je Tulek.

U svojstvu izaslanika mostarskog muftije na svečanosti se obratio sekretar Muftijstva Ramiz ef. Kajan. On je izrazio nadu da će u djelima novih vakifa buduće generacije pronaći inspiraciju za činjenje dobrih i humanih djela.

Uoči dodjele vakufnama, poklonjena je hatma dova pred duše umrlih vakifa. Manifestacija obilježavanja godišnjice reaktiviranja Medrese pod nazivom „Dvadeset godina sa vama“ zavrišt će se večeras svečanom akademijom u Sali Narodnog pozorišta u Mostaru.

(Rijaset)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime