Karađoz-begova medresa obilježava 20-tu godišnjicu reaktiviranja svog rada

0
10

11 09 2015 01 kbm god 1

Mostar – Najstarija obrazovno-odgojna institucija  Hercegovini povodom 20-te godišnjice od reaktiviranja rada na jučerašnjoj press konferenciji prezentirala je programe kojim će obilježiti ovaj značajan jubilej.

Medresa je osnovana davne 1557.g. i bila je naučni rasadnik tokom minulih stoljeća, U njoj su se školovale najistaknutije ličnosti kod Bošnjaka u Hercegovini. Uz Gazi Husrev-begovu medresu važila je kao jedina vjerska škola višeg ranga u cijelom bosanskom ejaletu. Sa radom je prestala 1917. Godine a umjesto nje osnovane su medrese drugačijeg tipa i drugačijeg nastavno-naučnog programa. Od reaktiviranja 1995.g. do danas Karađoz-begovu medresu završilo je 17 generacija, 602 učenika. Nastava je organizirana u pet različitih školskih objekata sve do 2013/14 godine kada su konačno dobili moderno opremljenu zgradu u kojoj će moći realizirati sve pedagoške standarde. Osim učionica nova zgrada Karađoz-begove medrese ima i moderno opremljen internat za stanovanje učenika. „ Nedostaju nam još sportska dvorana i bazen. Izrada projektne dokumentacije je u toku i nadamo se da ćemo s Božijom pomoći izgraditi i ova dva objekta neophodna za rekreaciju i održavanje nastave o fizičkom zdravlju naših učenika“, kazao je direktor Medrese hafiz Aid ef. Tulek.

Istakao je kako Medresa od prošle godine radi po novom nastavnom planu i programu razrađenom u okviru strategiji školstva kojeg je izradio Rijaset IZ u BiH u kojem su reducirani vjerski predmeti a naglašeni prirodno-matematički kao u gimnazijama.

Programe obilježavanja 20 te godišnjice od reaktiviranja rada predstavio je mr. Suad Mujakić pomoćnik direktora za Internat i član Organizacionog odbora Manifestacije, a radi se o naučnim, vjerskim i kulturnim programima. Na naučnom skupu u subotu 12. 9. Pod nazivom „Medrese od tradicije do savremenosti“ govorit će direktor Medrese hafiz Aid ef. Tulek, mostarski muftija Salem ef. Dedović, prof.dr. Enes Karić, ministrica obrazovanja u Vladi F BiH prof.dr. Elvira Ćemalović Dilberović, prof.dr. Ismet Bušatlić, mr. Muharem ef. Omerdić, bivši mostarki muftija Seid ef. Smajkić, prof.dr. Mujo Slatina, prof.dr. Hašim Muminović, mr. Hafiz Lejla Boškailo Obradović, doc.dr. Amir Karić, Dženan Handžić, mr. Muamer Tinjak, Mevlud Arslani, Dragana Moro, Lejla Akšamija, Sabaheta Bijedić.

Večer Kur’ana na kojoj će učešća uzeti hafizi Aziz Alili, Abdul Aziz Drkić, Omer Zulić, Jusuf Bećoja, Emin Tucović, Kenan Musić te učači Mensur Kerla i Muhamed Mujakić najavljena je za 15.9.2015 u Karađoz-begovoj džamiji. Svečanost na kojoj će biti uručene nove vakufname vakifima Karađoz-begove medrese biće upriličena 17.9. 2015.g. Programi će se završiti svečanom akademijom u Narodnom pozorištu, gdje je najavljeno prisustvo reisu-l-uleme IZ u BiH mr. Husein ef. Kavazovića.

Suorganizatori Manifestacije povodom 20 te godišnjice reaktiviranja Karađoz-begove medrese su Uprava za nauku i obrazovanje Rijaseta IZ u BiH, Mostarsko muftijstvo i Medžlis IZ Mostar. Medijski pokrovitelj Manifestacije je Radio BIR.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime