Karađoz-begova medresa ispratila 371. generaciju maturanata i maturantica

0
4

2

Mostar – Svečanom akademijom Karađoz-begova medresa jučer je ispratila 371. generaciju maturanata i maturantica. Svečanosti su, pored roditelja, rodbine i učenika prisustvovali brojni zvaničnici iz javnog, kulturnog i političkog života u Mostaru.

U 18-toj poslijeratnoj generaciju Medresu je završilo 40 mladića i djevojaka iz skoro svih krajeva Bosne i Hercegovine. Prigodne zahvalnosti u ime njih, tokom svečanom, iskazali su učenik i učenica generacije Mirza Bašić i Sadžida Jelovac. U programu su se maturantima obratili direktor Medrese hafiz Aid ef. Tulek, mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, ministar obrazovanja u Vladi HN kantona Rašid Hadžović i u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme mr. Husein ef. Kavazovića direktor uprava za vanjske poslove Razim Čolić.

Direktor Medrese hafiz Aid ef. Tulek je istakao da su maturanti u Medresi za četiri godine naučili kako živjeti, kako se odnositi prema drugima, prema roditeljima, prema profesorima i prema svim drugim ljudima s kojim dijele životni prostor. „U Medresi su naučili šta je emanet života i kako se nosi emanet vjere kojeg je prihvatio naš praotac Adem a.s. Ocijenio je kako ovu generaciju maturanata karakteriše osjećaj međusobne povezanosti i jedinstva, da su se istakli u brojnim humanitarnim akcijama, te da su izgradili jake patriotske osjećaje prema svojoj domovini.

Ministar obrazovanja u Vladi HN kantona Rašid Hadžović, čestitajući maturantima i roditeljima, kazao je kako će njihovo znanje i kompetencije u budućnosti trebati našem društvu i razvoju Bosne i Hercegovine. Podsjetio je da je islam vjera koja iznad svega insistira na sticanju znanju te pozvao maturante da dalje nastave sa svojim obrazovanjem.

Učenici generacija Mirza Bašić i Sadžida Jelovac su pozvali učenike završnih razred osnovnih škola da upišu Medresu, jer ono što će naučiti u Medresi neće moći naći niti u jednoj drugoj srednjoj školi te da je Medresa Božija blagodat. „Medresu niko od učenika je do sada nije slučajno završio“, poručila je Sadžida.

Muftija Dedović je ocijenio kako je i ova svečana akademija jedan poseban i vrijedan događaj u danima kada Bošnjaci u Mostaru afirmišu svoju duhovnu, kulturnu i jezičku raskoš. Prenoseći selame reisu-l-uleme mr. Husein ef. Kavazovića direktor Čolić rekao da je Islamskoj zajednici u BiH Karađoz-begova medresa posebno važna i da je Islamskoj zajednici Mostar posebno važan grad. „Mostar nam je jako, jako važan. Više već što vi očekujete. Mostar je za važan s mnogo aspekata. Puno toga nema bez Mostara“, kazao je Čolić.

On je prisutne podsjetio na aktivnosti koje je Islamska zajednica provela proteklih mjeseci u vezi institucionalne interpretacije islama u Bosni i Hercegovini. „Sad nam predstoji da definiramo neke procese koji se odvijaju, jer imamo nekih nevladinih organizacija koje rade divne stvari i pomažu Islamskoj zajednici, ali i onih koji svoju poziciju nevladine organizacije zloupotrebljavaju, pa ćemo se u narednom periodu i time baviti. Moramo imati vrlo jasnu i čistu situaciju na tom planu“, kazao je Čolić.

Na kraju je pozvao maturante, da, bez obzira kuda ih sudbina usmjeri, uvijek čuvaju stečena prijateljstva i da uvijek imaju na umu da trebaju biti od velike koristi društvu i državi Bosni i Hercegovini.

Posljednju prozivku maturanta na akademiji izvršili su njihovu razrednici Ramiza Bandić Kafadar i Šefko ef. Tinjak.

(islamskazajednica.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime