Karadavi: “Vode se namjerne kampanje protiv Turske”

0
2

jusuf-el-karadavi-muslimani-bosne-su-mnogo-propatili-za-islam_trt-bosanski-21045Turska  ̶  Predsjednik Svjetske unije islamskih učenjaka Jusuf el-Karadavi osudio je izjave i kampanje u vezi Armena i događaja iz 1915. godine koje se provode protiv Turske.

“Podržavamo muslimansku, razvijenu i pravednu zemlju Tursku naspram struje mržnje usmjerene protiv njene moralne uloge u međunarodnim pitanjima”, navedeno je u saopštenju objavljenom na službenoj internet stranici Karadavija.

U saopštenju je istaknuto da se izvrću historijske činjenice i, pored preuveličavanja broja Armena stradalih u događajima iz 1915. godine, zanemaruje broj muslimana koji su tada poginuli.

“Najveći dokaz da se tvrdnje sastoje od samih laži jeste činjenica da je poziv Turske da nezavisni historičari i savjesni istraživači istraže arhivae i dokumentaciju u vezi tih događaja i potom rezultate objave svjetskoj javnosti, nije prihvaćen”, ocijenjeno je u saopštenju.

“Historija nije zaboravila masakr koji su evropski vojnici tokom krstaških ratova počinili u Jerusalemu i Damasku. Još uvijek nisu izbrisana sjećanja na pokolj muslimana u Andaluziji (Španiji). Svijet i dalje svjedoči gnusnim postupcima Izraela protiv bespomoćnog palestinskog naroda”, kazao je Karadavi.

Karadavi je nadalje naveo i primjer muslimana u zatvorima Guantanamo i Abu Ghraib, kao i maskara nad muslimanima u Mijanamaru i Centralnoafričkoj Republici.

 (Anadolu Agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime