Kao u vrijeme Tita i radnih akcija – Omladinski pokret Foča planira izgradnju izletišta u blizini popularnih “Briona”

0
33

izletiste_foca_5_130214Foča – Foča bi uskoro mogla biti ljepša za još jedno gradsko izletište, ukoliko zaživi ideja kreativnih i preduzimljivih članova Omladinskog pokreta Foča.

Organizacija koja se, inače, bavi humanitarnim radom i omladinskim aktivizmom, ponudila je idejno rješenje za izgled budućeg izletišta u blizini popularnog turističkog odredišta “Brioni” u okolini Foče. Kako kažu, ideja je da se na zemljištu koje je u vlasništvu “Šuma RS” napravi gradski prostor za sve ljubitelje izleta i boravka u prirodi. Prema procjenama, ukupan posao koštao bi 50.000 KM, rekao je za portal “eKapija.com” Mladen Mandić, predsjednik Omladinskog pokreta Foča (OPF).

– Razgovarali smo sa direktorom Šumskog gazdinstva “Maglić” koji je rekao da će dati saglasnost za izgradnju privremenih objekata na planiranoj lokaciji, kao i materijal za glavni objekat i dva izletna mjesta – kaže Mandić.

Međutim, cijeli posao na uljepšavanju ovog dijela Foče će teći u skladu sa misijom i suštinom djelovanja OPF-a, a to je volonterizam. Svi radovi će se svesti na dobrovoljni rad članova organizacije, saradnju i dogovore sa lokalnim firmama i Opštinom.

– Naše aktivnosti u skorijem periodu biće volonterska akcija uređenja lokacije i iskopavanje temelja. Samo uređenje zemljišta košta 1.000 KM, ali imamo dogovor sa firmom “Siming” iz Foče koja će ga poravnati. Izlivanje betona u temelje planiramo obezbijediti preko lokalnog preduzeća “Pavgord”, a ako ta firma ne pokaže zainteresovanost, pokušačemo dobiti cement od Kazeneno-popravnog zavoda Foča. Sa KPZ-om i “Siming”-om smo sarađivali ranije na izgradnji parka za vježbanje u kojem danas svakodnevno vježba veliki broj mladih – priča Mandić.

Nakon postavljanja temelja, volonteri zavrću rukave. S akcijom se kreće nakon što od ŠG “Maglić” dobiju obećani materijal za dva izletna mjesta i centralni objekat (natkriveni šank sa magacinom). Za dobijanje materijala za preostala izletna mjesta planiraju da pregovaraju se pilanama, kao i sa Opštinom Foča.

– Suština našeg djelovanja jeste doprinos lokalnoj zajednici kroz volonterski rad i mobilisanje privrednih subjekata da budu društveno-odgovorni. S obzirom na to da se realizacija projekta svodi na volonterski rad i dogovore sa firmama, nemamo siguran izvor finansiranja. Međutim, Opština je planirala 20.000 KM za sufinansiranje omladinskih projekata, pa iz tog fonda planiramo tražiti novac za materijal koji ne obezbijedimo iz donacija firmi.

U sklopu projekta, planirana je i sadnja niskog rastinja, te uređenje plaže i kupališta. Tu je i sportski dio, a on će podrazumijevati teren za “skok udalj” i teren za igru “kamena s ramena”.

– Za sada neće biti bungalova, iako je projektom predvođeno, jer su skupi i ne možemo garantovati da neće biti vandalizovani. Možda nekad u budućnosti – kaže naš sagovornik.

Za fizičku snagu i dobru volju ne brinu, jer u organizaciji imaju više od 120 potpisanih pristupnica, a nadaju se i uključenju onih koji nisu članovi.

Prvomajski uranak na novom izletištu

Ako sve bude teklo po planu, radovi bi trebalo da počnu početkom marta.

– Idealno bi bilo završiti postavljanje svih temelja i nekoliko izletnih mjesta sa centralnim objektom do 1. maja, kada planiramo pozvati što više ljudi na uranak na gradskom izletištu. Nadamo se da ćemo lako pridobiti firme za finansiranje, kada se urade temelji, jer imamo jaku podršku kao omladinska organizacija – govori nam Mandić.

Buduće izletište u blizini “Briona” je namijenjeno svima: mladima, planinarima, sindikalnim organizacijama, turistima…

Iz organizacije poručuju da njihova suština nije čekanje odobrenja novca za projekte, već mobilizacija raspoloživih resursa. Kažu, sve ideje koju su imali, sproveli su u djelo.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime