Kantonalni odbor SDP Tuzla protiv zakona: “Našim direktorima sugeriramo da ne podnose ostavke”

0
0

brcanska-malta-skola-copyTuzla – Na nedavnom sastanku koji je održan u prostorijama Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla, direktorima osnovnih i srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona “,koji su postavljeni iz SDP-a”, sugerirano je da ne podnose ostavke.

Sastanak je održan 10. avgusta, a prisustvovali su sekretar Kantonalnog odbora Husein Tokić, Damir Džafić, Adem Dautbašić, Dževad Mešanović, Eniz Gabeljić, Suada Alimanović, Rahman Makalić, Zarfija Hadžić, Junuz Mulahmetović, Damir Muratović i Enir Šakić.

Faktor.ba je došao do dokumenta na kojem se nalaze zaključci sa ovog sastanka. U prvom zaključku se navodi da je imenovan Odbor koji će dalje koordinirati aktivnosti. U Odboru se nalaze Damir Džafić, Damir Muratović i Adem Dautbašić.

– Odlučeno je da se našim direktorima sugerira da ne podnese ostavke, osim u krajnjem slučaju. Sugerirano je prisutnim direktorima da razgovaraju sa ostalim direktorima svojih općina, koji su iz SDP-a i upoznaju ih o ovim aktivnostima. Dogovoren je sastanak za petak 14. vagusta 2015. na koji će se pozvati svi direktori iz SDP-a – piše u ovom dokumentu kojeg potpisuje Tokić.

– Dogovoreno je da se ide u pravcu organizacije sastanka na koji će se pozvati svi zainteresovani direktori bez obzira iz koje su političke opcije i pozvati ministra obrazovanja. Na tom sastanku obezbijediti medije – navedeno je u zaključcima.

Partijski sastanci i briga za direktore uslijedili su najvjerovatnije zbog stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju i Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, koji su krajem jula usvojeni u kantonalnoj Skupštini.

Prema ovim zakonima, Vlada će u roku od 60 dana imenovati nove školske odbore, a koji će, potom, u roku od 30 dana raspisati konkurse za imenovanje novih direktora. SDP je protiv zakona jer će njegovom primjenom izgubiti desetine direktora u osnovnim i srednjim školama, koje je ova partija imenovala dok je bila na vlasti.

Zanimljivo je da SDP godinama govori o depolitizaciji obrazovanja, a upravo ovim dokumentom i sastankom sa direktorima jasno potvrđuje politizaciju obrazovanja, jer, kako je navedeno, “našim direktorima” sugeriraju da ne podnose ostavke.

Ustvari, nije jasno zbog čega se direktorima sugerira da ne podnese ostavke, jer će svakako, svih 127 direktora, bez obzira iz koje su stranke, biti smijenjeni u narednom periodu. Svi direktori će, izuzev onih koji su bili na dužnosti dva puna mandata, imati priliku da se ponovo prijave na konkurs za direktore škola.

Također, nije jasno da li iz SDP-a ovim činom sugeriranja da ne podnose ostavke, ustvari, pozivaju direktore da ne poštuju Zakon.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime