Kampanja “Kupujmo domaće” doprinijela smanjenju deficita BiH

2
26

3081f813d1d3ee04d4887b857cbf15f3_XLBiH – Bosna i Hercegovina je, po podacima Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) o vanjskotrgovinskoj razmjeni za devet mjeseci 2015. godine, ostvarila izvoz u vrijednosti od 6.869.638.258 KM, što pokazuje da je izvoz uvećan za 254.913.699 KM ili 3,85 posto u odnosu na isti period prošle godine

Uvoz u BiH za isti period iznosi 11.452.501.432 KM, što je manje za 159.739.050 KM ili 1,38 posto u odnosu na devet mjeseci prethodne godine. Direktor Sektora za makroekonomski sistem u VTKBiH Momir Tošić kazao je da su ovakve promjene rezultirale pokrivenošću uvoza izvozom od 60 posto, što je više za tri posto u odnosu na isti period prošle godine, a da je deficit smanjen za cijelih 8,3%.

Ovo su svakako brojke koje ohrabruju i koje, ako ih dobro budemo analizirali, ukazuju na formulu kako dalje raditi na poboljšanju ekonomskih prilika u Bosni i Hercegovini. Opredjeljenje za kupovinu domaćih proizvoda i razvoj izvozne politike sigurno su glavni elementi koji ovu formulu čine uspješnomTakođer veliki doprinos u promjeni načina razmišnjalja dali su građani Bosne i Hercegovine i Udruženje „Kupujmo i koristimo domaće“ (KKD) koje ove godine obilježava 10 godina postojanja i uspješnog rada. Zajedno sa još 26 bh.kompanija Udruženje je na proljeće pokrenulo do sada najveću i najznačajniju medijsku i marketing kampanju pod nazivom „Upalimo svijetlo u BiH“ sa akcentom na kupovinu i korištenje domaćih proizvoda i usluga. Takva združena akcija 26 firmi i udruženja KKD predvođena Admirom Kapom, polučila je odlične rezultate kako za firme tako i za bh. ekonomiju.

Građani su kroz tri mjeseca kampanje dali svoj ogroman doprinos aktivnim učešćem i širenjem ove ideje posebno preko društvenih mreža. Gledano hronološki nakon toga nastupila je kriza sa izvozom mlijeka na tržište EU koje je inicirala Hrvatska. Tokom te krize vidjelo se da smo sebi najbitniji i da je neophodno da se počne razvijati ekonomski patriotizam. Naravno da ova priča treba da bude dvosmjerna i da se na podršku naših građana mora odgovoriti kvalitetnim proizvodima i kvalitetnom uslugom. Zadovoljni rezultatom prve kampanje i rastom prodaje, kako u trgovinskom tako i u proizvodnom sektoru, KKD zajedno sa domaćim firmama pokreće i drugu kampanju pod nazivom „Volimo BiH“.

Ovaj put su se priključile i nove kompanije koje su izrazile želju da podrže ovu opštekorisne aktivnosti, tako da je početkom otkobra 2015. godine počela i druga ovogodišnja kampanja. “Ono što zabrinjava jeste izostanak podrške države u kompletnoj ovoj pozitivnoj priči. Dok su se političke opcije bavile raspodjelom pozicija tokom cjele godine niko nije našao za shodno da se bavi istinskim problemom, a to je jačanjem bh. ekonomije. Jedini svjetli primjer koji možemo izdvojiti jeste ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa gospodin Mirko Šarović koji je poduzimao konkretne mjere i borio se da bh. proizvodi ugledaju tržište Evropske unije.

Postoji nada da će nakon ovih rezultata koji su argumentovani konkretnim brojkama bh. vlasti na svim nivoima, naći za shodno da se aktivno uključe u promociju BH privrede. Ovu pozitivnu priču ne smijemo zaustaviti ako sebi želimo dobro. Uvoznici sigurno nisu zadovoljni ove godine sa poslovnim rezultatima, ali domaće kompanije koje su učestvovale u ovim kampanjama očigledno jesu. Ostale su stotine miliona KM u državi koje nisu potrošene za uvoz robe koju mi imamo. Zato, držimo se zajedno i smanjimo ovaj deficit još više u 2016. godini, jer to je jedini put privrednog oporavka naše zemlje”, rekao je Nedžad Biberović, marketing menadžer Akova Group, jedne od članica kampanje “Kupujmo i koristimo domaće”.

(Klix)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Dobar potez! To bi trebale da urade sve balkanske zemlje! Kad posjetim Sandzak uvijek mi padne u oci da imaju u prodavnicama jako puno uvoznih namirnica,kao npr.Milka cokolada koja usput nije original pa samim tim ima drugi ukus i koja nista nije bolja od domacih cokolada kao Euro blok,ili onaj nas klasicni eurokrem! To je samo jedan primjer,a ima ih mnogo!

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime