Kamen temeljac za ponovnu izgradnju Arnaudija džamije u Banjoj Luci 22. aprila

0
243

Banja Luka – Svečanost polaganja kamena temeljca za ponovnu izgradnju Arnaudija džamije, jedine neobnovljene banjalučke džamije, bit će održana 22. aprila.

U Ankari su 11.oktobra 2016. godine direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice (IZ) u BiH Senaid Zajimović i direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske Adnan Ertem potpisali Protokol o realizaciji projekta ponovne izgradnje Arnaudije džamije u Banjoj Luci.

Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH je putem svog partnera, Generalne direkcije vakufa Republike Turske, osigurala neophodna vakufska sredstva za finansiranje radova ponovne izgradnje Arnaudije, jedine neobnovljene i neizgrađene džamije u Banjoj Luci.

Njenom ponovnom izgradnjom Islamska zajednica će u potpunosti okončati realizaciju obnove i ponovne izgradnje svih u ratu porušenih džamija u Banjoj Luci.

O ponovnj obnovi Arnaudije, porušene 7.maja 1993., razgovarano je na nedavnom sastanku direktora Vakufske direkcije Senaida Zajimovića sa muftijom banjalučkim Osmanom ef. Kozlićem.

Bilo je riječi i o pripremama za održavanje 7. manifestacije „Dani vakufa u BiH“ koja će ove godine, osim u Sarajevu, biti održana u Banjoj Luci, Bosanskoj Gradišci, Jajcu, Kiseljaku i Bužimu, u periodu od 21. do 29. aprila.

Ovogodišnju manifestaciju činit će kulturno-obrazovni i vjerski sadržaji, okrugli sto i tribine o vakufima, promocije knjiga, prezentacija projekata, izložba o vakufima, svečano otvaranje vakufskih objekta u Bosanskoj Gradišci, Bužimu i Kiseljaku, te postavljanje kamena temeljca za ponovnu izgradnju Arnaudija džamije u Banjoj Luci…

Defterdarija ili Arnaudija džamija je jedna od 15 u ratu srušenih džamija u Banjoj Luci.

Jedan od potpisnika Ferhad-pašine vakufname, ministar finansija Bosanskog pašaluka – defterdar Hasan efendija podigao je 1595. godine ovu lijepu potkupolnu džamiju poznatu pod imenom Arnaudija ili Defterdardija, koja se nalazila u Donjem Šeheru u Banjoj Luci, nedaleko od Ferhadije džamije.

Bila je uvrštena na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

tvsa.ba/akos.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime