Kalinovik: Seljacima otimaju šumu, a novinare BN-a tuku

0
12

333069_1Kalinovik – Šumski kompleks ,,Ortačka šuma” na Kalinoviku ovih dana je predmet sporenja Šumskog gazdinstva “Zelengora” i mještana sela Jelašaca.

Šumsko gazdinstvo planira sječu šume, a seljaci tvrde da je šuma njihova.

BN televizija otišla je na lice mjesta na poziv seljaka, a kada je htjela saslušati i drugu stranu u sporu i pitati rukovodstvo opštine Kalinovik za stav, TV ekipu je fizički i verbalno napao zamjenik načelnika opštine i predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a.

Šumski kompleks ,,Ortačka šuma”domaćinima iz sela Jelašaca nezakonito je oduzeta 1949.godine u procesu agrarne reforme, ali su oni uspjeli da je vrate 1958.godine odlukom tadašnjeg Vrhovnog suda Narodne Republike BiH.Iako su imali pravosnažnu presudu Srez sarajevski je šumu, površine veće o 3 hiljade dunuma,oduzeo mještanima,ali u gruntovnim knjigama oni su ostali vlasnici.

Više od 60 godina u Ortačkoj šumi nije posječeno ni jedno stablo,jer seljaci nisu mogli sjeći bez dozvole šumarstva,a ni šumarstvo tu nije vršilo sječu za svoje potrebe.

,,Čestiti ljudi,tadašnji direktori Šumarstva znali su da je šuma nezakonito oduzeta i nikada nisu ulazili u naš posjed. Ova sadašnja država,ova vlast,sve je doznačila,svako stablo i hoće sve da posijeku”, žali se mještanin sela Jelašaca Simo Simić,a njegov komšija Mišo Žmukić kaže da mu nije jasno kako i od koga je sadašnji direktor Šumskog gazdinstva dobio ,,zeleno svjetlo”da se sve posiječe.

Vrijednost spornog šumskog kompleksa procjenjuje se na 16 miliona maraka i jasno je zašto se Šumskom gazdinstvu “Zelengora” sa Kalinovika žuri da ga posiječe.

Međutim, osim materijalne štete mještanima,sječa bi uzrokovala i uništenje zaštitnog pojasa oko sela Jelašaca, koje se nalazi na hiljadu i 200 mjetara nadmorske visine, a – kako tvrde mještani – selo bi ostalo i bez vode.

,,Otuda vodu pijemo.Tu ima više od 10 bazena sa izvorima.To bi bilo uništenje,morali bi seliti jer bez vode nema opstanka,nema života,nema ništa”,kaže mještanin Radojica Puhalo.

U selu trenutno stalno živi oko 150 mještana u 50-ak domaćinstava.Na kompleks ,,Ortačka šuma”pravo polaže 66 domaćinstava,među kojima su i Bošnjaci koji su tu do rata živjeli.

,,Čuo sam od komšija Srba da hoće da sijeku našu šumu. Oni su me obavijestili i zajedno smo podigli tužbu”, kaže Kemal Peran,a na našu konstataciju da je ovo vjerovatno jednistven primjer u BiH da Srbi i Bišnjaci zajedno brane svoju imovinu odgovara:

,,Eto i to je vrijeme došlo,ali ništa nam drugo nije preostalo.Sve su nam uzeli. Još da nam uzmu dušu i tu šumu i onda nemamo kud”.

Seljaci su pravnu zaštitu zatražili od suda u Foči, ali je njihova tužba odbijena,ali ne zato što je dokazano da Ortačka šuma ne pripada njihovim očevima i djedovima,već zbog toga što navodno nisu mogli dokazati da su oni pravni nasljednici svojih predaka. Žalili su se Okružnom sudu u Trebinju, ali – iako je sudski proces u toku – šumarstvo planira sječu.

Seljaci tvrde da ih čak i ucjenjuju. Onima koji rade u šumarstvu,a suvlasnici su Ortačke šume,prijete otkazom,a drugima koji potpišu da se odruču šume obećavaju posao.

,,Sve je to zbog lične koristi pojedinaca iz opštine Kalinovik,direktora šumarstva i vladajuće elite.Oni imaju pilanu, a vrijednost naše šume je velika. Više nemaju šta da sijeku u gazdinstvu, sve su posjekli”, tvrdi Branko Aškraba, a na naše pitanje ko to ima privatnu pilanu odgovara-
,,Deba,Radomir Sladoje koji je trenutno glavni u SNSD-u u Kalinoviku”.

Pokušali smo doći i do direktora Šumskog gazdinstva Zelengora,ali ga nismo zatekli na radnom mjestu.

Posjetili smo i opštinu Kalinovik. Nečelnik nije u kabinetu,a njen zamjenik,ujedno i predsjednik opštinskog odbora SNSD-a,nas je dočekao uvredama a potom je i fizički nasrnuo na snimatelja i novinara BN televizije.

Mještani,koji su sa BN ekipom došli u opštinu su ga upozorili da to ne radi,da to nije po zakonu na šta je Radomir Sladoje, zvani Deba, odgovorio šta ga briga je li ili nije po zakonu, ali BN televiziju neće da vidi u svojoj opštini.

Izrevoltirani mještani sela Jelašaca nagrnuli su u njegov kabinet ali se sve,na sreću,završilo na verbalnom sukobu.

Kada će se završiti spor oko Ortačke šume niko ne zna,a seljani sumnjaju da je cilj da se ona posiječe prije stupanja na snagu Zakona o vraćanju oduzete imovine.

(rtvbn.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime