Kalin: Intenziviranje saradnje sa Rusijom na svim nivoima

0
0

Kalin: Intenziviranje saradnje sa Rusijom na svim nivoima

Turska, Rusija – Kalin je kazao da na razgovoru predsjednika republike Recep Tayyip Erdogan sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nije bilo nikakvog zahtjeva za isplatu oštete u vezi stradalog ruskog pilota koji je oboren 24. novembra u turskom vazdušnom prostoru.

Glasnogovornik predsjednika republike Ibrahim Kalin je kazao da na razgovoru predsjednika republike Recep Tayyip Erdogan sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nije bilo nikakvog zahtjeva za isplatu oštete u vezi stradalog ruskog pilota koji je oboren 24. novembra u turskom vazdušnom prostoru.

Kalin je odgovarao na pitanja novinara jedne privatne televizije u vezi jučerašnje posjete Moskvi.

Na pitanje „Da li je bilo govor o zahtjevu za isplatu oštete u vezi stradalog ruskog pilota“ Kalin je kazao da nisu razmatrali ovu temu i dodao: „Otvorili smo novu stranu u odnosima. Svi smo žalosni zbog ovog incidenta. Istakli smo zajednički stav o bliskoj saradnji kako se nešto slično više ne bi ponovilo. S tim u vezi, formirana je direktna linija komunikacije između turskog i ruskog načelništva generalštaba. Na jučerašnjim razgovorima učestvovao je i načelnik generalštaba Rusije. U kontaktu su sa našim načelnikom generalštaba“.

Na pitanje „Da li se radi o crvenoj liniji“ Kalin je kazao da ne zna da li se radi o crvenoj ili crnoj liniji, ali vojnici sada direktno komuniciraju u vezi razvoja u Siriji, kao i o drugim važnim pitanjima. Nastavljaju blisku saradnju po pitanju vazdušnog prostora i drugih tema.

Kalin je kazao da su počeli sa ovom saradnjom nakon 29. juna.

„Pored načelništva generalštaba počeli su i mehanizmi saradnje obavještajnih organizacija i ministarstva vanjskih poslova. Jučer je donesena odluka da odmah sa radom počne saradnja delegacija koje će sačinjavati radnici obavještajne službe, vojske i diplomatskog kora. Prvi sastanak će se održati sutra. Čak mislim da je danas delegacija otputovala za Moskvu. Ova saradnja je velike od važnosti kako se ne bi ponovili događaji od 24. novembra, kao i za zaustavljanje sukoba i sprječavanje stradanja civila u Siriji“.

(trt.net.tr)

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime