Kalifornija: Učenici muslimani meta diskriminacije

0
29

Muslimani, MUslimanke, Djevojke, Mladići

Amerika – Najmanje 55 posto od 621 intervjuiranog učenika doživjelo jedan od oblika zlostavljanja na vjerskoj osnovi u 2014.

Više od polovine učenika muslimanske vjeroispovijesti u američkoj saveznoj državi Kaliforniji zbog svoje su se vjere suočili s diskriminacijom.

Učenici muslimanske vjeroispovijesti u javnim i nemuslimanskim privatnim školama diljem Kalifornije, izloženi su zlostavljanju više nego dvostruko većem nego što je nacionalni prosjek, prema podacima Vijeća za američko-islamske odnose (CAIR), organizacije koja se bavi ljudskim pravima

Najmanje 55 posto od 621 intervjuiranog učenika doživjelo je barem jedan od oblika zlostavljanja na vjerskoj osnovi u 2014. godini, stoji u izvješću CAIR-a.

Rast diskriminacije prema muslimanima

U intervjuima je ispitanicima postavljen niz pitanja o tome koliko se opušteno i otvoreno mogu izjasniti kao muslimani, kao i o tretmanu od strane školskih autoriteta i kolega učenika.

Rezultat je pokazao rast diskriminacije prema muslimanima u odnosu na CAIR-ov izvještaj iz 2012. godine.

Najmanje 52 posto učenika muslimana doživjelo je verbalno zlostavljanje u školi zbog svoje religije, dok je njih 19 posto bilo izloženo nasilju svojih kolega iz razreda putem interneta.

Među djevojkama koje nose hidžab ili pokrivala za glavu, njih 29 posto je izjavio da su bile izložene “uvredljivom” dodirivanju ili su ih kolege iz razreda vukle za hidžab i skidali ga.

Njih 27 posto kaže kako su ih diskriminirali nastavnici.

“Djevojke koje nose hidžab redovito su izložene stereotipu prema kojem ih se doživljava kao da su needucirane i prisiljene nositi ga te moraju konstantno objašnjavati drugima da je to što ga nose njihov izbor”, stoji u izviješću.

Suptilniji oblici diskriminacije

Od učenika koji su prijavili zlostavljanje ili diskriminaciju svojim nastavnicima ili školskoj administraciji, njih 46 posto bilo je nezadovoljno i nesigurno u vezi načina na koji je škola reagirala.

Organizacija tvrdi da antimuslimanska diskriminacija poprima i suptilnije oblike.

“Islamofobija se može uvući u školsku sredinu kroz zastarjele ili netočne udžbenike koji predstavljaju muslimane i islam kao nešto zastarjelo i nespojivo sa zapadnim vrijednostima”.

CAIR stoga poziva na predane napore koje treba poduzeti, kako bi slučajevi islamofobije i te vrste retorike bili prijavljeni i protjerani iz škola.

Izvor: Al Jazeera

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime