Kalesija: Učenik pronašao zlatnik iz 14. stoljeća

0
21

U naselju Kikači kod Kalesije, na parceli zvanoj Selišta, vlasništvo Fadika i Šefike Sakić, pronađen je zlatni novčić izuzetne historijske vrijednosti, iz 14. stoljeća. Sakići su stari zlatni novčić pronašli prilikom rada na njivi, odnosno prilikom vađenja krompira. Pronašao ga je Fadikov sin Muhamed, učenik 8. razreda OŠ Tojšiči.

Od Ekrema Sakića, profesora historije, koji se duži niz godina bavi pročavanjem kuturno-historijskog nasljeđa na području kalesijske općine, saznajemo da je vrijednost, odnosno starost zlatnika potvrdio i prof. dr. Enver imamović.

Novčić bi mogao biti iz druge pol. 14. stoljeća. Po tipologiji predstavlja standardni kov iz spomenutog stoljeća. S obzirom da je od zlata, kovao ga je neki kralj. Teško je sa slike pročitati njegovo ime. Za usporedbu, isti, ali od srebra, kovao je naš kralj Tvrtko I. Riječ je o tzv. dinaru, kako se u ono doba općenito zvao novac na južnoslavenskom prostoru, kazao je o pronađenom novčiću prof. dr. Enver Imamović.

Historičar Ekrem Sakić kaže da pronalazak starog zlatnog novca na ovoj parceli nije iznenađujući s obzirom na činjenicu da se taj lokalitet naziva „Selišta“.

Bez obzira što je danas taj lokalitet nenaseljen i što su to danas njive i šume, naziv “Selište” za taj lokalitet, kao i naziv “Stara kuća” susjednog lokaliteta, upućuju na zaključak da su u srednjem vijeku ovi lokaliteti bili naseljena mjesta. Da je to zaista bilo tako, osim naziva lokaliteta, potvrđuje i pronalazak ovog starog zlatnog novca, rekao nam je Ekrem Sakić, dodajući i da brojnost stećaka na području kalesijske općine, kojih ima oko pet stotina sačuvanih, govori da se na ovom području u tom periodu odvijao intenzivan život.

Zlatni novčić, star oko 600 godina, nalazi se kod Fadika Sakića. Kako saznajemo, već su imali ponudu od pojedinaca da ga otkupe.

Ekrem Sakić kaže da bi Općina Kalesija trebala otkupiti taj zlatnik, da nipošto ne smije dozvoliti da ode iz Kalesije.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime