KALESIJA Djeca diskriminirana u odnosu na druge općine

0
1

5508501b-d394-40b8-be8e-2a49b0094cfb-kalesija-panorama11-718x446Kalesija – Kalesija je jedna od malobrojnih općina koja nema predškolsku ustanovu. Vođen tim saznanjem, doktor pedagoških nauka Muhamed Omerović, profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli, pokrenuo je inicijativu da se u budžet Općine Kalesija za 2015. godinu uvrste i sredstva za osnivanje predškolske ustanove.

Nanesena šteta Inicijativu je uputio načelniku, Općinskom vijeću i predsjednicima klubova vijećnika. – Smatram da su vlasti u proteklom periodu nanijele značajnu štetu djeci predškolskog uzrasta neosnivanjem predškolske ustanove.

Naša djeca su značajno u ovom pogledu diskriminirana jer nisu bila adekvatno obuhvaćena predškolskim odgojem i obrazovanjem, odnosno nisu bila ravnopravna s ostalom djecom pa čak i iz slabije razvijenih općina Tuzlanskog kantona – navodi Omerović u svojoj inicijativi, dodajući da bi izgovor da se nema novca samo nastavio diskriminaciju. Izrada elaborata Profesor Omerović predlaže i održavanje javne rasprave o ovom problemu te insistira da nadležni organi usvoje odluku o osnivanju predškolske ustanove. – Na ovaj način bismo zaposlili mlade obrazovane kadrove koje već imamo na Zavodu za zapošljavanje – kaže Omerović.

(bih-info)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime