Kakva treba biti saradnja BiH i Kine: Obećavajući pogled ka Dalekom istoku

0
1

Kakva treba biti saradnja BiH i Kine: Obećavajući pogled ka Dalekom istoku

U predivnom kineskom gradu Suzhoua, Veneciji Istoka, na četvrtom samitu okupili su se šefovi država ili vlada 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine s ciljem poboljšanja saradnje u oblastima transporta, ulaganja, trgovine, finansija, poljoprivrede i razmjene ljudskih resursa. Bh. delegaciju predvodio je predsjedavajući Vijeća ministara dr. Denis Zvizdić, koji je u najavama naglasio veoma ambiciozne planove naše zemlje da se konačno aktivnije uključi u implementaciju multidimenzionalne saradnje s NR Kinom.

 Ne treba plakati

Ove godine slavimo dvadesetu godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa između NR Kine i Republike Bosne i Hercegovine, iako naše diplomatske veze sežu mnogo dublje u historiju, u vrijeme Puta svile, kada su i BiH i Kina imale drugačije državne okvire i obilježja. Posebno uspješan period privredne, ali i svake druge saradnje imali smo u periodu od sredine sedamdesetih godina prošlog vijeka do početka agresije na našu zemlju. Tada su bh. korporacije, poput Energoinvesta, ŠIPAD-a, UPI-ja, Feroelektra,  UNIS-a i RMK-a koristile svoje konkurentne prednosti i ostvarivale značajne rezulte u saradnji s NR Kinom.  To je bilo vrijeme kada su filmovi Hajrudina Šibe Krvavca, kao što je Valter brani Sarajevo, kineskom narodu pomjerali vidike i potvrđivali uvjerenje da borba za slobodu i pravdu pripada cijelom čovječanstvu.

Ko bi gori sad je doli, kaže narodna izreka. Tako smo se mi tokom devedesetih godina borili za opstanak i slobodu plaćajući ogromnu cijenu u izgubljenim ljudskim životima, porušenim infrastrukturnim, ali i industrijskim kapacitetima, te propuštenim prilikama. Trauma i posljedice tih događanja odjekuju našom današnjicom i trebat će još mnogo vremena i mudrih glava da naše društvo ozdravi. U međuvremenu, NR Kina je snažnim, do sada u historiji ljudskog roda neviđenim, koracima grabila ka socioekonomskom prosperitetu. U posljednjih četrdeset godina Kina je, zahvaljujući kontinuiranim reformama, uspjela da 500 miliona svojih građana izvede iz siromaštva, da preuzme svjetski primat u mnogim oblastima i da kroz svoju vanjsku politiku otvara nova tržišta i gradi nova prijateljstva. Mi, jednostavno, nismo bili spremni da iskoristimo sve potencijale saradnje s Kinom, dok je cijeli svijet hrlio da se okoristi kineskim čudom. Ne treba plakati za izgubljenim vremenom i prilikama već prepoznati ih sada kada  se u našoj zemlji naziru obrisi jake političke koalicije koja ima namjeru na duži rok projicirati stabilnost i fokus na životna pitanja.

Pušu nam i povoljni kineski vjetrovi. Naime, kreiranje sekretarijata za saradnju Kine i 16 zemalja  Centralne i Istočne Evrope najviše odgovara zemljama kao što je naša jer nam se na pladnju serviraju prilike, okviri saradnje i za to neophodna finansijska sredstva. Nudi nam se razmjena ideja, dobara, kapitala i ljudi na jedan sistematiziran i sveobuhvatan način. Naše je samo da identificiramo svoje interese i poredamo prioritete na kratke i na duge staze.

Neki od mogućih prioriteta, kada je riječ o saradnji s Kinom, mogu biti:

  1. Kontinuirano jačanje političkih i diplomatskih veza

Poznavanje i prijateljstvo državnih lidera  mukotrpno se gradi u želji da institucionalnim povezivanjem stvorimo političke i pravne pretpostavke  za procvat saradnje na svakom nivou.

  1. Liberalizacija izvoza strateških bh. proizvoda u NR Kinu

Veliki vanjskotrgovinski deficit BiH u odnosu na NR Kinu nije održiv te stoga je u interesu i Kine da otvori vrata za konkurentne proizvode iz BiH, kao što su proizvodi metalne, drvne, prehrambene i namjenske industrije.

  1. Privlačenje organiziranih turista iz NR Kine

Do 2020. godine predviđa se da će 100 miliona Kineza svoje odmore provoditi u inostranstvu. Balkanski region svakako predstavlja interesantno turističko odredište za Kineze.  Da bi oni stigli i kod nas u velikom broju, neophodno je osigurati viznu, transportnu i turističku infrastrukturu prilagođenu zahtjevima i navikama kineskih turista.

  1. Otvaranje industrijskih zona za kineska mala i srednja preduzeća

BiH može ponuditi kineskoj strani osnivanje zajedničke industrijske zone, u kojoj će se osnivati podružnice kineskih korporacija gdje bi se zbog blizine velikih tržišta i konkurentne radne snage postizali dodatni pozitivni poslovni efekti za obje strane.

  1. Kineske investicije u perspektivne bh. industrije

Bh. privreda nedovoljno je kapitalizirana, iako postoje kompetetivne prednosti za njen održiv razvoj. Ovdje, prije svega, govorimo o energetskom sektoru, transportnoj industriji, drvoprerađivačkoj indusrtiji, poljoprivredno-prehrambenoj industriji, metaloprerađivačkoj industriji, kožarsko-tekstilnoj industriji, ICT industriji, obrazovnom i zdravstvenom sektoru. Treba stvoriti uvjete da se kineski, ali i svi ostali investitori ohrabre za značajne investicije u našu zemlju.

 Studenti kao budućnost

  1. Subvencionirana finansiranja kineskih korporacija kao izvođača radova na velikim infrastrukturnim projektima u transportnom i energetskom sektoru

Danas vrlo rijetko možete naći spoj tehnološki superiornih i cjenovno izrazito konkurentnih izvođača radova na kompleksnim projektima, ako uz to dodate još i povoljna i dovoljna finansijska sredstva koja prate njihovu izgradnju, onda se teško može iko takmičiti s Kinezima. Stoga je prirodno da se Kinezi nameću kao prirodni partneri na velikim visokozahtjevnim projektima u svijetu, pa tako i kod nas.

  1. Razmjena studenata

Strateški je interes BiH da odgaja nove generacije koje razumiju, poznaju, poštuju i vole Kinu kao što je strateški interes Kine da ima svoje građane koji poznaju i vole BiH. To se postiže razmjenom studenata,  naučno-tehničkom saradnjom te upoznavanjem jezika i kulture. Toga je do danas bilo nedovoljno. Treba posijati sjeme dugovječnog prijateljstva.

Dvadest godina diplomatskih odnosa nije dug period i nismo puno propustili. Sada je pravo vrijeme da se ozbiljno fokusiramo na građenje zdravih, prijateljskih i plodotvornih odnosa s NR Kinom. Stoga neka organizacija Ekonomskog foruma s fokusom na saradnju u oblasti infrastrukture, turizma i industrijskih kapaciteta između  Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji treba da se održi u Sarajevu u prvoj polovini 2016. godine, bude prvorazredan povod da počnemo raditi.

Piše: Amel Kovačević, bivši ambasador BiH u Kini…

(Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime