Kako Vijeće ministara BiH dijeli novac: Islamskoj zajednici 14.500 KM, Pravoslavnoj crkvi 155.000 i Katoličkoj crkvi 206. 000

0
4

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine svake godine dodjeljuje sredstva za sufinansiranje raznih projekata u BiH.  I ove godine je Vijeće ministara BiH stavilo u neravnopravan položaj Islamsku zajednicu BiH u odnosu na Pravoslavnu i Katoličku crkvu.

Nažalost, u odnosu na 2015. godinu, Islamska zajednica je u 2016. dobila još manje sredstava. IZ u BiH je prošle godine dobila samo 14.500 KM.

– Medžlis IZ Bugojno 4.500KM

– Gazi Husrev begova biblioteka Sarajevo 5.000KM

– Medžlis IZ Stolac 5.000KM

Vijeće ministara BiH nije škrtarilo kada je u pitanju Pravoslavna crkva koja je ukupno dobila 155.000 KM. Novac su dobile brojne pravoslavne crkve.

A kada je u pitanju Katolička crkva, e tu je Vijeće ministara bilo široke ruke, pa je ovoj vjerskoj zajednic dala 206.000 KM. Naravno, novac su dobile razne župe i druge crkvene institucije.

Način raspodjele budžetskih sredstava vjerodostojno pokazuje odnos, prije svega, bošnjačkih političara prema islamskim vjerskim institucijama u BiH. Nažalost, Islamska zajednica je u svemu neravnopravna sa drugim vjerskim zajednicama u BiH. Odgovornost za to snose svi političari, a naročito Bošnjaci.

(Saff)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime