Kako su dvije prijateljice u Starom Gradu pokrenule posao i kreirale brend

0
1

Rezultat slika za Kako su dvije prijateljice u Starom Gradu pokrenule posao i kreirale brend

Dvije mlade žene Vernesa Brdarić i Merima Omerhodžić, zahvaljujući velikom trudu, radu, riskiranju, odricanju, ali i početnoj pomoći Općine Stari Grad, počele su prošle godine proizvodnju i prodaju odjeće o čijem kvalitetu svjedoče mnogi zadovoljni kupci.

„Zvanično smo sa radom počele 11. juna prošle godine. Otvorenju naše radnje ‘Model madness’ u ulici Edhema Mulabdića 2, uz samu tramvajsku prugu, prethodili su građevinski radovi, s obzirom da se prostor nalazio u lošem stanju“, rekle su nam na početku razgovora Vernesa i Merima.

Ove dvije, kako kažu najbolje prijateljice, a možda i više od toga, su dugo godina radile zajedno u trgovini.

„Iskustvo rada u prodaji i naša prethodna modna kreativnost su nas potakle da upišemo tromjesečni kurs šivanja, a onda i da krenemo u potragu za adekvatnim prostorom gdje bismo mogli započeti naš željeni posao sa tekstilom. Podrška je odmah došla od Općine Stari Grad jer, pored ustupljenog poslovnog prostora, smo dobile i finansijski podsticaj u okviru općinskog projekta Start-up“, nastavile su svoju poslovnu priču ove dvije mlade žene.

Nijedan početak nije lak, pa tako nije bio ni Vernesin i Merimin, ali su uspjele uz veliku pomoć porodice i prijatelja, bez koje bi se njihov poslovni put zasigurno vrlo brzo završio.

Osnovni posao Vernese i Merime je proizvodnja neobičnih krojeva ženske konfekcije, ali i uniformi za poslovne subjekte, škole, hotele i slično.

image

„Ne postoji apsolutno nijedna stvar od tekstila koju ne možemo uraditi. Trenutno nemamo dovoljnu zainteresovanost klijentele za mušku konfekciju, ali i to će se s vremenom promijeniti“ nada se Vernesa.

U vrlo kratkom vremenskom periodu proizvodi sa potpisom „Model madness“ su došli do velikog broja kupaca, što Vernesa i Merima nisu mogle nikako predvidjeti: „Ušle smo u ovaj posao sa velikom željom da radimo, stvaramo kvalitetnu odjeću, da možemo plaćati svoje obaveze i da živimo pristojno od svog rada.

Da je istinita izreka ‘dobar glas se daleko čuje’ uvjerile smo se na svojoj koži. U našu radnju je počelo dolaziti sve više žena koje su opet dovodile svoje poznanice, a sve su bile oduševljene što se kreacije koje nose proizvode ovdje u Starom Gradu, u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini“.

Vernesa i Merima ulažu dosta sredstava i pridaju veliku pažnju prirodnim materijalima. Nabavljaju ih isključivo u našoj zemlji.

„Naša ponuda je raznolika i svako ovdje može naći nešto za sebe, nastojimo se prilagoditi svim budžetima naših mušterija“, poručuju ove vrijedne Sarajke, piše Općina Stari Grad.

„Prvih šest mjeseci rada smo se oslanjali na tuđu proizvodnju, da bi od januara ove godine, počeli svoju sopstvenu. Opet, zahvaljujući Općini Stari Grad, smo dobili drugi poslovni prostor u ulici Hamdije Kreševljakovića, gdje smo smjestili proizvodnju. Tu smo, pored nas dvije, zaposlili još četiri osobe i to smatramo zaista ogromnim uspjehom“, ponosno su istakle Vernesa i Merima.

U planu im je širenje poslovanja, jer zapošljavanje novih mladih ljudi, kao što su i one same, vide kao veliki prioritet i želju.

„Iz velike zahvalnosti prema općini Stari Grad smo odlučile kreirati i pokloniti moderne uniforme za uposlenike Šalter sale. Za uposlenice smo osmislile naše prepoznatljive bijele košulje-tunike sa zelenim maramama i grbom Općine, dok uposlenici imaju bijele košulje sa zelenim kravatama na kojima se nalazi grb“, rekle su Vernesa i Merima, čije uniforme nose uposlenici Šalter sale Općine Stari Grad od polovine prošlog mjeseca.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime