Kako su Bošnjaci u osnovnim školama Sveti Sava “obilježili” slavu

0
27

sv_akad_13_08Podrinje – U manjem bh. entitetu veliki broj škola nosi naziv „ Sveti Sava”. U skladu sa imenom te škole svake godine 27.januara obilježavaju slavu škole, tj. Svetog Savu.

Piše: H. V.

Na te slave moraju se odazvati i uposlenici Bošnjaci. Tako je bilo i ove godine. U našu redakciju danas se javio H.V., Bošnjak koji je uposlen u jednoj od mnogobrojnih škola sa imenom Sveti Sava u Republici Srpskoj ( Puni identitet našeg sagovornika i podatke škole zadržat ćemo u anonimnosti zbog sigurnosti našeg sagovornika.). H.V., kao i drugi nastavnici Bošnjaci, jučer je bio primoran da dođe na obilježavanje slave Sveti Sava. „ Teško je opisati tu mučnu atmosferu, taj toliki kič, pretjerivanje u pravoslavnim ceremonijama i izlivima nacionalističkih emocija. Ne mogu vam opisati riječima kako je biti Bošnjak musliman u tom trenutku i na tom mjestu. Pogled prisutnih kolega zabadali su se u moje tijelo kao neki oštri noževi. Nažalost, direktoru škole nije bilo dosta što nas je primorao da prisustvujemo takvoj jednoj ceremoniji, čim sam ušao u školu prišao je i počeo da me grli i ljubi. Kad smo se izljubili dva puta krenuo sam da se odmaknem, međutim direktor me privukao i poljubio po treći put, dodavši ‘ mi se ovdje ljubimo tri puta, nauči se već jednom da radiš u Republici Srpskoj’. Tada sam shvatio zašto me je grlio i tri puta izljubio, jasno je da me htio poniziti. Nakon naučene lekcije o broju ljubljena u RS-u na pozornicu su izašli popovi. Škola je izgledala kao crkva. Popovi su svoje završili a onda kreće pjesma za pjesmom: Srpkinja me majka rodila, Zemlja Srbija, Sveti Sava. Svake sekunde opisanog programa podnio sam kao svojevrsnu kaznu. U gradu u kojem radim počinjen je strašan zločin nad mojim rođacima, prijateljima i komšijama Bošnjacima. Dok sam pratio program slave osjetio sam neki pritisak, kao da me sva ta naša bliska bolna prošlost zatrpala”.

Ova kratka priča H.V. je slikovit prikaz kako žive Bošnjaci u Republici Srpskoj. Obilježavanje školske slave samo je jedno od brojnih iskušenja sa kojima se suočavaju Bošnjaci svih uzrasta.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime