Kako Njemačka štampa vidi problem djece iz Konjević – Polja?

0
1

9b06dbf690c877d7d36def2167bd2edc_MNjemačka, Bratunac – Njemački list Süddeutsche Zeitung je objavio reportažu iz Konjević-Polja koju naziva “pričom jednog neobičnog bojkota“. Novinar Florian Hassel priču počinje informacijom da su djeca Muhizina Omerovića školsku 2013/2014. godinu počela sa pet mjeseci zakašnjenja. Omerović svoju djecu ne šalje u školu u Konjević-Polju nego u islamski centar u susjednom selu jer će, kako kaže, „bojkotovati školu sve dok se nastava održava na srpskom, a ne i na bosanskom jeziku i dok se djeci u školi ne počne govoriti i o našim (bošnjačkim) vrijednostima”.

 

– Više od dvije decenije nakon pada gvozdene zavjese i raspada bivše Jugoslavije je suživot u BiH pun sukoba, pa čak i kada se radi o nastavnom planu i programu. Kako će biti položen kamen temeljac nacionalnog identiteta je pitanje koje je svojevremeno rasplamsalo diskusiju u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Rumuniji i Bugarskoj.
Međutim, to pitanje nije postalo nigdje tako značajno kao u Bosni i Hercegovini, faktički podijeljenoj zemlji koja se bori sa ratnim naslijeđem. U Konjević Polju nema prodavnice niti kafića. Centar sela čini benzinska pumpa, jedina u selu. Konjević Polje je zbog svoj položaja bilo važan cilj bosanskih Srba u ratu od 1992. do 1995. godine. U Konjević Polju je poginuo 661 stanovnik – navodi Süddeutsche Zeitung.
List piše kako je Muhizin Omerović kao 19-godišnjak pobjegao iz Konjević Polja i nastavlja da je u Iranu studirao islamsku teologiju, nakon toga je radio u Švajcarskoj da bi se 2005. godine vratio i obnovio srušenu kuću. Kada su njegov sin Esad i kćerka Emira krenuli u školu, bio je razočaran.

– U udžbenicima se samo govorilo o srpskoj kulturi i historiji. Mi Bošnjaci praktično ne postojimo. Čak i u udžbenicima iz muzičkog vaspitanja postoji samo srpska himna i srpska crkvena muzika – kaže Omerović.
– Vlasti BiH su 2002. godine usvojile zakon o uvođenju pet nacionalnih predmeta za djecu povratnika, bez obzira da li su Bošnjaci, Srbi ili Hrvati. Savo Milošević je dugogodišnji direktor škole. Njegova kancelarija je u susjednom mjestu Kravice u kojem se i nalazi sjedište škole, dok je područna škola locirana u Konjević Polju.
Kravice su uglavnom naseljene Srbima, dok je Konjević Polje naseljeno Bošnjacima. Milošević kaže da se nacionalna grupa predmeta uvodi u razred u kojem ima najmanje 18 učenika koji su predstavnici manjine. U Konjević Polju to nije slučaj pošto su bošnjačka djeca većina u školi. Ministar za obrazovanje Republike Srpske je davno moga dozvoliti uvođenje grupe nacionalnih predmeta, ali nije – piše ovaj list.

Süddeutsche Zeitung napominje kako su roditelji djece iz Konjević-Polja svoja prava tražili na višemjesečnim demonstracijama u Sarajevu gdje su dugo diskutovali sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom koji nije uradio ništa konkretno.
Nedim Ademović, pravni zastupnik roditelja djece iz Konjević- Polja spor oko škole vidi kao sistemsku grešku.
– BiH ne radi ništa na integraciji manjina nego na daljoj podjeli, ne samo u RS – kaže Ademović. Tako u Federaciji BiH postoje tzv. “dvije škole pod istim krovom”. U borbi za “pravi” nastavni program roditeljima bi uskoro moglo nestati novca.
– Imamo sredstava do sredine aprila –  kaže Omerović.
Roditelji djece iz Konjević-Polja ne znaju koju školu će njihova djeca pohađati u novoj školskoj godini.
– Jednu lekciju smo ipak naučili – kaže Omerović i dodaje: “Naša prava nećemo dobiti, ako se nismo spremni za njih boriti”, prenosi minhenski dnevnik.

(vakat.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime