Kako lokalno stanovništvo prihvata sve veći broj Arapa u Sarajevu? Ljetni odmor na Vrelu Bosne

0
15

 

Foto: Amer KAJMOVIĆ

Sarajevo – U sarajevskom naselju Ilidža posljednjih godina povećan je broj turista iz arapskih zemalja, koji najčešće dolaze zbog povoljnije klime.

Još jedan od razloga zašto dolaze ovdje je i zanimljiva ponuda prirodnih i kulturnih resursa naše zemlje. Posjetili smo jednu turističku agenciju koja se bavi organizovanjem izleta turistima iz arapskih zemalja i tu smo saznali da su gosti zaista oduševljeni onima što ih ovdje dočeka.

Vole naše planine, rijeke, jezera, te Sarajevo, Travnik, Mostar i sve od ponude koju ti gradovi nude.

Foto: Amer KAJMOVIĆ

Bijeg od vrućine?

Najviše posjeta bilježi se poslije ramazana, jer je u njihovim krajevima mnogo toplo, a to potvrđuje činjenica da preko dana ne obavljaju svoje radne obaveze, već noću. Kako smo saznali, ne postoje neke agencije koje organizovano dovode te goste – dakle, oni sami organizuju svoja putovanja. Svi oni smještaj nalaze u lokalnim hotelima, ali ima i onih koji iznajmljuju stanove ili kuće. Najveći broj dolazi iz Kuvajta i Saudijske Arabije.

Postoje slučajevi gdje su zaista dobro prihvaćeni od lokalnog stanovništva, ali ima i onih domaćina koji žele da im naprave neugodnosti. Iz agencije ističu kako im je žao što lokalna zajednica ne želi malo više da ih prihvati, dok sa druge strane svakodnevno zarađuju novac od njih.

Zanimalo nas je kako su gosti prihvaćeni od lokalnog stanovništva Ilidže, šta naši građani znaju o turistima iz arapskih zemalja, te kako se prevladavaju različite kulturne barijere. Građani su imali podijeljena mišljenja o ovoj temi. Neki od njih su uz pohvale iskazali dobrodošlicu, dok su drugi bili kritički raspoloženi.

– Svi turisti kod nas su zaista dobrodošli, jer doprinose punjenju državnog budžeta. Ono što sam primijetio je to da se dobro ponašaju, te da nema nikakvih problema sa njima. Najviše ih vidim u ljetnoj sezoni kao turiste, a najzanimljivije im je Vrelo Bosne. Čuo sam i to da kupuju neke nekretnine, ali stvarno ne znam puno o tome, rekao nam je Izet Radončić.

Foto: Amer KAJMOVIĆ

Lokalni trgovac Jusuf Velić objašnjava nam kako sa Arapima sarađuje već četiri godine.

– Najveći problem je jezik, jer ne možemo da se sporazumijevamo sa njima, budući da mi, lokalni trgovci, slabije govorimo engleski. Postoje različiti ljudi u svim narodima, pa tako ima i među njima i dobrih i loših. Oni pretežno iznajmljuju kuće lokalnog stanovništva dok su na odmoru u našoj zemlji. Mislim da naš narod ima malo veće predrasude prema njima, a to i nije potrebno, jer oni ovdje, ipak, ostave neki novac, ističe Velić.

Nedžad Hasanović smatra kako se dolaskom državljana iz arapskih zemalja povećao standard na Ilidži.

– Ali, i kod njih ima onih koji su galantni prilikom plaćanja, a ima i onih koji se cjenkaju za sve, pa i sitnice.

Mislim da lokalni ugostitelji imaju dobru zaradu. Najviše sam sretao Kuvajćane, Sirijce i Saudijce. Lokalne turističke agencije se bave posredovanjem, a mislim da im i nekretnine prodaju, pojašnjava Hasanović.

Srednji sloj

Irma Grabovica nije zadovoljna boravkom turista iz arapskih zemalja u Sarajevu.

– Nisam sa Ilidže, ali radim ovdje i mogu reći da nisam zadovoljna njima. Ostavljaju puno otpadaka za sobom, a i kad je plaćanje usluga u pitanju, nisu nimalo galantni. Mislim da je ovo neki srednji sloj turista iz arapskih zemalja, ali oni žele da se predstave kao neki milioneri. Malo se i prepotentno ponašaju. Najviše ih vidim u ljetnoj sezoni. Lokalno stanovništvo, pogotovo mi koji radimo u uslužnim djelatnostima, treba da se profesionalno odnosimo prema svim turistima, zaključila je Grabovica.

(oslobodjenje)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime