Kako je Sveti Sava širio mržnju prema islamu

2
192

sveti sava

Pravoslavci danas slave Svetog Savu. Mnoge općine, škole i druge zvanične institucije  u Republici Srpskoj danas obilježavaju spomenutu slavu. Nažalost, pojedini Bošnjaci, tj. njihova djeca prisiljena su da u školama uče himnu o Svetom Savi, da uče da je on bio pozitivan i svet lik.

Međutim, malo je onih koji znaju kakav je odnos Svo imao prema islamu. Sveti Savo je veoma dobro znao islam ali ga je istovremeno mrzio svim svojim bićem. Njegovi tekstovi temelj su za širenje mržnje prema islamu. U nastavku prenosimo nekoliko navoda o islamu, poslaniku Muhamedu i drugim islamkim svetnjama, koje je Savo napisao u djelu “Zakonopravilo o Muhamedovom učenju”. Napominjemo da slijede rečenice neviđene mržnje prema islamu.

“Proklinjem Alija zeta Moamedova po kćeri, i Apupikerta i Vukikera, i Umara i Talhana i Apupakra, Sadikina i Maviju i Zupeira i Avdelana i Zeita i Izita i Saita i Utmana i sve ostale suvernike i saradnike i naslednike Moamedove.

Proklinjem Zadizu i Aiseju i Zejnepu i Omeltunu – prve i najskvrnavije od žena Moamedovih; i Fatumanu kćer njegovu.

Proklinjem zvani Kuran, odnosno čitav spis Moamedov, koji laže kad govori da ga je arhangel Gavrilo njemu sneo. I čitavo učenje i zakone i potajena kazivanja i tajne i predanja i hule njegove.

Proklinjem raj Moamedov u kojem će, kaže, biti četiri reke: jedna, čiste vode što se ne muti; druga, mleka što ne menja sladost svoju; treća, vina slatka i, četvrta, meda proceđena. A doći će, [kaže], i dan u kojem će odrediti da pet hiljada godina prebivaju u raju Sracini sa svojim ženama, koji će živeti telesno i skvrno, i pod hladovinom nekih drveta koja se nazivaju sidri i taleh jesti meso od ptica koje zažele, i plod svakojaki; piti čistu vodu sa izvora i potoka Zingiver, zvanog Salsavila; i biti služeni vinom zahvatanim sa izvora zvanog Stenim. Muškarci i žene će rastom tada dosezati nebesa, a sramni udovi – 40 lakata, spajajući se nenasito pred Bogom, jer se Bog, reče, ne posramljuje.

Proklinjem anđele kojima je Moamed dao imena: Areta i Varota i Tazafa i Maruva, za koje izmišlja da su od častnih Božjih.

A uz njih proklinjem proroke i apostole što ih je izumeo, a to su: Hud i Zalet i Saleh i Soaip i Edris i Doalifil i Lokman.

Proklinjem i sva svedočanstva Moamedova, koja iz Starog pisma, tobože, preuze, izopačavajući ih i huleći i mnoštvo laži govoreći protiv Noja n Avrama i Isaka i Jakova, protiv Josifa i Jova i Mojsija i Arona, protiv Davida i Solomona i Ilije i Jone, protiv Zaharije oca Jovana Preteče.

Proklinjem još sve ono što [on] rodoslovi paganski i neznalački o drugim Božjim stvorenjima, i o suncu i mesecu, govoreći da su oni konjanici.

Proklinjem tajno učenje Sracina i Moamedovo obećanje da će, reče, biti ključar raja i uvesti u njega sedamdeset hiljada pravednih Sracina, a grešnicima će suditi Bog; na njihovim vratovima biće privezane ispisane hartije pa će tako i oni ući u raj, nazvavši se proštenicima Moamedovim.

Proklinjem zakonodavstva Moamedova o brakovima i o razrešenju brakova i o očišćenju žena koje su učinile preljubu; i o broju žena i naložnica; i sva nečista učenja o tome.

Proklinjem Moamedovo huljenje koje govori da Bog koga hoće vara a koga hoće upućuje na dobro; i da, ako Bog ne bi hteo, ljudi među sobom ne bi ratovali: nego sam On čini što hoće, i svakom zlu i dobru on je uzročnik, i drži sreću i sudbinu svih.

Proklinjem Moamedovu izmišljotinu koja govori da se Gospod naš Isus Hristos rodi od Marije sestre Mojsijeve i Aronove besemeno – od Reči Božje i Duha. I da je, još dok je bio mlad, lepio ptice od blata i, duvajući u njih, oživljavao ih. I daje slepe isceljivao i mrtve podizao; da je, zamoljen od apostola, isprosio od Boga da mu spusti sa neba trpezu i nahrani ih. I da, niti je raspet, niti je stvarno umro kao čovek, nego samo prividno to od Jevreja pretrpeo. I da se, upitan od Boga da li je sebe nazvao Bogom u svetu, odrekao, govoreći: ‘Pa Ti sve saznaješ i znaš da se ne nazvah Bogom ni sinom Tvojim, jer sam sluga Tvoj i ne stidim se da to kažem’.

Proklinjem učenje Moamedovo, koje govori: Hristos nije sin Božji, već apostol i prorok, jer Bog reče da nema zajedničara i svi koji Hrista čine Njegovim zajedničarem biće mučeni u paklu ognjenom.

Proklinjem izmišljotinu Moamedovu u kojoj reče da će molitveni dom Božji biti onaj koji su [osnovali] Avram i Izmail u mestu zvanom Vakha, koje se i Meka zove, što označava poklonište uočavanja i naređuje da, ma gde da budu i mole se, svoja lica okreću na tu stranu.

Proklinjem i sami taj molitveni dom u mestu zvanom Meka, u kojem, kaže, leži po sredini veliki kamen sa likom Afroditinim pa ga treba poštovati zato što se na njemu sa Agarom spojio Avram, ili zato što za njega beše privezaokamilu kada htede žrtvovati Isaka. Onima, pak, koji tamo dolaze pa molitvu, naređuje da jednu svoju ruku ispruže ka kamenu, a drugom da obuhvate svoje uho i tako se vrte okolo neprekidno dok pe padnu onesvešćeni od okretanja.

Proklinjem i samu Meku i svu okolinu njenu. I sedam kamenova što su ih Sracini tamo bacili na hrišćane. I svaku molitvu i službu i običaje njihove.

Proklinjem one koji se klanjaju jutarnjoj zvezdi, to jest Danici, i Afroditi koju arapskim jezikom nazivaju Hovar, što znači velika.

Proklinjem sve zapovesti Moamedove u kojima hrišćane, rugajući im se, naziva otpadnicima i pričesnicima i dvobošcima; i podiže Sracine da ih mrze. A put Božji naziva klanicom i ratom protiv hrišćana, dok Sracine koji u takvom ratu umiru naziva sinovima Božjim i dostojnima raja.

Proklinjem prljave i nečiste zapovesti Moamedove o molitvama, kojima i ovo dodaje: da, ako ne nađu običnu vodu, uzmu sitan pesak i njime potru svoja lica i ruke.

Proklinjem učenje Moamedovo o sazdanju čoveka, u kojem kaže da je čovek bio sazdan od zemlje i od kaplje, od pijavica i od mešavine: i da se čoveku, kada je sazdan bio, po naređelju Božjem pokloniše svi drugi anđeli, a jedino se sotona ne pokori, ne pokloni se.

Iznad svega proklinjem boga Moamedova za koga kaže da je samo on bog – jedan bog iskovan, koji ne rađa niti je rođen, niti je iko bio sličan njemu. Sve, dakle, što je rečeno, i tog samog Moameda i njegovog skovanog boga, proklinjem i odričem ih se. “

(saff.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

 1. U blistavom danu Napoleonovih
  pobjeda došlo je do značajnijih
  pobjeda od one koju je 2. prosinca
  1805. ostvarila rusko-austrijska
  vojska u Austerlitzu, sjeverno od
  Beča, na godišnjicu krunidbe za francuskog cara, ali ta je bitka ostala
  simbol njegova ratničkog talenta.
  superiorna zapovijed i kontrola,
  munjevito reagiranje na promjenjivu
  situaciju. Od desetak osvojenih
  bitaka, Bonaparta se smatrao najvećom i najsjajnijom za pobjedu
  na Austerlitzu. Bitka kod Austerlitza
  bila je prva bitka u ratu protiv
  Napoleonove Francuske 1805.
  takozvanom Trećom koalicijom
  (Austrija, Velika Britanija, Rusija i Napulj). Glavna austrijska vojska bila
  je raspoređena, pod
  zapovjedništvom nadvojvode Karla,
  u sjevernoj Italiji, ali Napoleon je
  poduzeo velike operacije sjeverno
  od Alpa. Ostvarujući svoj najveći san, invaziju na Veliku Britaniju, on vodi
  200.000 veterana engleske vojske
  na istok, podijeljenih u sedam
  divizija pod zapovjedništvom
  najsposobnijih zapovjednika u
  modernoj povijesti: Ney, Marmon, Davo, Ozhrom, Sultan, Lana i
  Bernadotte. Napoleonov zet, Mira s
  konjicom i Bessier, s carskom
  stražom od 10 000, krenuli su s
  njima. Putovali su 200 milja u samo
  četrnaest dana brže nego što su Austrijanci i Rusi pretpostavili i imali
  vremena pripremiti obranu.
  Maneverom velikih razmjera
  Napoleon je u listopadu prisilio
  kapitulaciju austrijske vojske pod
  generalom Makom kraj Ulma. Sljedećeg mjeseca Napoleon je ušao
  u Beč. Ruska je vojska, pod Mihajlom
  Ilarionovičem Kutuzovom, koja je
  krenula prema zapadu, da se
  pridruži Maki, dosegla Inu.
  Obaviješten o Napoleonovoj pobjedi, Kutuzov se brzo povlači u
  Moravsku, gdje mu se pridružuje
  divizija austrijske vojske koja je
  uspjela izbjeći francusko okruženje i
  zarobljavanje. Do posljednjeg sata
  Kutuzov, zapovjednik savezničkih vojski, mislio je da se ne smije
  započeti bitka dok ne stigne dio
  austrijske vojske iz Italije pod
  nadvojvodom Karlom.
  Zapovjedništvo je preuzeo mladi i
  užurbani ruski car Aleksandar I s napuhanim austrijskim generalima,
  uz odobrenje austrijskog cara
  Franza I i mladi ruski časnici, i
  odlučio je prihvatiti bitku prema
  planu austrijskog pukovnika
  Vajrotera, između Pračanskih visina, koje se proteže oko pet kilometara,
  visoko do 300 m, s blagim
  padinama i selom Austerlica. Ne
  čekajući austrijska pojačanja iz Italije
  i Tirola, kako je savjetovao oprezni
  Kutuzov, car Aleksandar odlučio je napasti. Osnovna ideja Weirterovog
  plana bila je odsjeći Napoleona iz
  Beča opkoljavanjem francuskog
  desnog krila i skretanjem prema
  pruskoj granici. Računali su na
  njegovu drhtavu obranu položaja, bez nade i namjere za protunapad.
  Saveznici su 27. studenog otputovali
  u Brno. Polako su napredovali i stigli
  u Austerlitz, oko 70 km, nešto prije
  noći 1. prosinca. Na vrijeme je primio
  Bonapartea i prisilnim pohodom uspio se približiti Prvom i Drugom
  korpusu. Obrambeni raspored
  Francuza, širok oko 4 kilometra,
  nalazio se na desnoj obali rijeke
  Goldbach, južno od ceste Olmic-
  Brno, sjeverno od ribnjaka u blizini Telnitza. Na desnom krilu je smjestio
  tri divizije Četvrtog korpusa, na
  lijevom tri divizije Petog korpusa.
  Desnim krilom zapovijeda maršal
  Dav, a lijevim maršal Lan. General
  Udino s gardijom i Grenadirima i maršal Mira s konjicom su rezerve.
  Promatrajući bočne pokrete
  Saveznika od 29. studenog do 1.
  prosinca, kada se pobrinuo da
  njihov glavni udar krene u pravcu
  Pracena i juga, Bonaparta je odlučio prebaciti glavne snage, 1. korpus,
  Četvrti korpus, gardijsku,
  grenadirsku i konjica, da bi
  sljedećeg dana s njima probio
  središte saveznika. Prema
  Weirterovom planu, pojava saveznika počinje u magli, 2.
  prosinca u 5 sati i 30 minuta. Prva,
  druga i treća ruska kolona i
  austrijska avangarda (zapovjednici
  ruskih kolona su generali Doktorov,
  Lanzheron i Psybishevsky dok austrijsku avangardu vodi general
  Kinmeyer) pod napadom generala
  Bukševdena protiv Telnitsa i
  Sokolnice. Četvrta kolona (Rusi i
  Austrijanci) pod ruskim generalom
  Miloradovićem i austrijskim generalom Kolovratom krenula je
  prema Kobelnicama. U toj su se
  koloni nalazili Kutuzov i cari
  Aleksandar I i Franz I. Ruska carska
  garda kojom je zapovijedao veliki
  knez Konstantin, mlađi brat cara Aleksandra I, bila je u rezervi.
  Kutuzov je oklijevao da s četvrte
  kolone napusti Pracanske visine,
  shvaćajući njihov značaj. No, oko 9
  sati stigao je car Aleksandar I u
  pratnji cara Franza I i naredio nastup, što je Kutuzov, iako
  nevoljko, učinio jer car nije odbio.
  Peta kolona (austrijska konjica), pod
  princom Liechtensteinom, nastupila
  je južno od puta Olmik – Brno. Na
  suprotnoj strani, na visokom promatračkom mjestu, mali
  Korzikanac promatrao je herojsku
  bitku Davua na desnom krilu sa 7
  puta neprijateljem i savezničkom
  četvrtom kolonom koja je napustila
  Pracenske visine od 7 sati i 30 minuta. Propustio je sat vremena
  krvavog, nejednakog sukoba
  između Davua i Buxhevdena. Tek
  zbog neorganiziranosti Saveznika,
  francusko desno krilo nije
  slomljeno. U 8.30 sati naredio je centru pod maršalima Sultanom i
  Bernadotteom da pokrenu napad.
  Veliki ratni vođa postao je gospodar
  situacije na bojnom polju i brzinom
  munje bitka se nastavila kao na
  šahovskoj ploči, kako je i želio. U 9 ​​sati francuski korpus zauzeo je
  pracenske visine. U 11 – slomljena i
  iznenađena četvrta kolona
  saveznika odlazi u mirovinu, na
  zahtjev Aleksandra I, prema
  Austerliću. Car Aleksandar I jedva bježi od zarobljavanja, kao i ranjeni
  Kutuzov. Proboj u Pracanske visine
  bio je u stvari riješen. Pokazalo se da
  je Kutuzov bio u pravu.
  Napoleonova carska garda koju su
  predvodili maršal Bessier i prvi korpus koji je vodio Bernadotte
  pobijedili su rusku carsku gardu na
  čelu s velikim knezom Konstantinom
  koji je pokušao protunapad, a
  također se povukao prema
  Austerlitzu. Aleksandar I šalje Bukševden nalog da se povuče. Na
  lijevom krilu Francuza do 11 sati
  maršal Lan zaustavlja korpus ruske
  vojske na čelu s princom
  Bagrationom. U 11 sati Napoleon
  naređuje Četvrtom korpusu pod vodstvom Sulta-a da udari po boku i
  pozadini druge ruske kolone na
  desnom krilu Francuske, a zatim
  odmah pošalje u napad grenadere i
  stražare. Naredio je maršal Lan, s
  pojačanjem konjice pod maršalom Mirom, da demontira Bagration.
  Bagrationu pomaže austrijska
  konjica princa Liechtensteina, ali sve
  je uzalud, a u 15 sati Bagration se
  povlači prema Olmiću. Bukshevden,
  zapovjednik prve, druge i treće ruske kolone, naređuje povlačenje
  oko 13:00. Bilo je prekasno. Davu
  ga napada s prednje strane, Sult iz
  pozadine. Stupovi su spušteni u
  smrznute jezerce u blizini Sačana i
  Telnica. Pod težinom ljudi i opreme, i pod plaštima velike francuske
  baterije od dvadeset i pet topova u
  blizini kapelice svetog Antuna,
  probio se led, a oko 2.000 ruskih
  vojnika pronašlo je smrt u ledenim
  jezercima. Saveznici su na početku bitke imali 85.000 muškaraca
  (74.000 Rusa i 11.000 Austrijanaca).
  Od toga je 15.000 ubijeno ili
  ranjeno, a 20.000 zarobljeno. Od
  70.000 vojnika, Francuzi su imali
  1.305 mrtvih. Zbog prisutnosti tri cara koja su bila poznata kao “bitka
  s trojkama”, Napoleonova sjajna
  pobjeda prisilila je Franka I na mir u
  Poznanju, ustupivši Veneciju
  Napoleonu i privremeno prekinuvši
  protufrancuski savez.

  0

  0
 2. Jednomjesečne borbe, vođene u i
  oko Čačka od 27. travnja do 10.
  lipnja 1815., bile su presudne za
  sudbinu Drugog srpskog ustanka
  na čelu s knezom Milošem
  Obrenovićem. Četiri dana nakon ustanka protiv Turaka u Takovom
  narodnom saboru 23. travnja oko
  700 ustanka napalo je tursku
  posadu u Čačku i uspjelo osvojiti
  grad, osim šansi oko džamije u
  centru grada koja je branila oko 600 Turaka. Ne uspijevajući osvojiti
  pucanj, pobunjenička se vojska
  povukla na brdo Ljubić, oko
  kilometar i pol sjeverno od Čačka,
  iznad lijeve obale Zapadne Morave,
  koja teče između ovog brda i grada, i tamo se počela osnivati. U pomoć
  su im priskočili Jovan Dobrac sa 500
  građana i vojvoda Milić Drinčić sa
  200 ljudi. Beogradski vezir
  Sulejman-paša Skopljak poslao je
  svog zamjenika Imshir-pašu, s 3.500 vojnika, na pobunjenički
  napad na Čačak kako bi u početku
  ugušio ustanak po svaku cijenu. U
  potrazi za Milošem Obrenovićem i
  većinom pobunjeničkih snaga,
  Imshir-paša je krenuo preko Rudnika i brusnice do Čačka, s
  namjerom da hrabro prodre u
  unutrašnjost Srbije kako bi srušio
  pobunjenike i ugasio ustanak
  vojnom silom. Miloš Obrenović je
  neko kolo pratio ovu kolonu, ne napadajući je jer nije imao dovoljno
  snage. Kad je 6. svibnja stigao u
  Čačak, Imshir-paša našao se
  okružen sa svih strana, usred ljudi u
  porastu. Svoje snage smjestio je na
  pult, koji je bio okružen prosjacima i džamijom. Turci su uz postojeću
  izgradili još jedan kontra. Na Ljubiću
  je bilo oko 1500 ustanka (od toga
  200 konjanika). Bili su Jovan
  Dobrac, Milić Drinčić, Nikola
  Lunjevica, Jovan Mićić, Raka Levajac i drugi srpski čelnici. Zapovjednici ove
  vojske bili su Milosov brat Jovan
  Obrenović i Lazar Mutap. Šalter
  Jovana Obrenovića je proširen i
  izgrađen novi. Stigavši ​​u Ljubić, Miloš
  je naredio popravljanje šipke tamo odbijanjem guste hrastove pašnjake
  isprepletene prugom i postavljanjem
  grana ispred šanka, što je završeno
  prvu noć nakon Miloševog dolaska.
  Sljedećeg dana, 8. svibnja, Turci su
  uz talambe i uzvike izveli masovni napad, ali su pobunjenici zadržali
  svoje položaje i nanijeli znatne
  gubitke Turcima. Ubrzo je Imshir-
  paša priskočio u pomoć Paši Vranali
  s oko 1500 vojnika i još nekim
  turskim zapovjednicima iz južnih krajeva, koji su tursku vojsku pod
  Ljubićem povećali za nekoliko tisuća
  vojnika. Međutim, Vranjali su u
  prvom napadu teško ranjeni, ali
  turski napadi na Ljubića ponavljali
  su se svaki dan. Turci su ih odbacili, povukli su se preko Morave do
  Čačka. Pobunjenici su također dobili
  pomoć, koja je odmah
  raspodijeljena po položaju. Stigli su
  građani Gruža, užičkih Crnogoraca
  (Kneževina Crna Gora u Užice nahija) i Dragačevci. Tanasko Rajić stigao je
  s Jaseničanima, s bogatim ratnim
  iskustvom. Postao je kapetan vojske
  u Ljubiću. Saznavši da su Turci,
  dolazeći iz Beograda, izvršili oštre
  napade na Valjevo i šabačke Nakhise, Miloš je nakratko napustio
  Ljubića i otišao u Palez na Savi.
  Osvojivši Palež (prvi osvojeni grad u
  Drugom ustanku), pobunjenici su
  uhvatili jedan topovski uz drugi.
  Topovi su bili prvi pobunjenički topovi u ovom ustanku.
  Oslobođenjem Paleza pobunjenici su
  uspostavili veze s emigracijom u
  Austriji. Mnogi pobunjenici koji su
  pobjegli 1813. vratili su se u Srbiju i
  uključili se u borbu protiv Turaka. Uspjeli su uslijediti u Valjevu, dok je
  Moller gledao Turke u Srebrenici.
  Kad se vratio u Ljubića, Miloš se
  oduševio. Konjica i topovi izazvali su
  oduševljenje i usadili vjeru u
  pobjedu. U Imshir-pašu stigla su nova pojačanja iz Sjenice i Novog
  Pazara, kao i pojačanja s područja
  Leskovca. Arnauti koji su stigli
  svojim izlivom iz Čačka napali su
  bijeg srpskih žena i djece u
  klisurama Ovčarsko-Kablarske. Na savjetovanju starješina Miloš
  Obrenović izvršio je novo
  raspoređivanje snaga i povjerio
  zapovijed nad šankom ustaškom
  kapetanu Tanasku Rajiću. U isto
  vrijeme, Rajić je bio i zapovjednik topa. Donje šipke postavljene su
  pod zapovjedništvo Jovana
  Dobraca. Srbi su uz pomoć topova
  uvelike iznenadili Turke kako goli
  raj ima topove – gurnuli su Turke i
  bacili ih u bar oko džamije, ali ovaj je ostao nenadmašan. Nakon toga
  napravili su nove šipke niže od
  Ljubićevih, ispod brda, bliže Moravi.
  Većina vojske išla je prema tim
  barovima, a na brdu su ostali samo
  hrana i municija. Opći turski napad počeo je ujutro 6. lipnja. Snažnom
  konjicom Turci su počeli opsjedati
  Ljubića. Desno krilo prelazi Moravu u
  smjeru sela Konjević, a lijevo krilo u
  smjeru Trbusana, iznad Čačka. Te su
  snage imale zadatak opkoliti Ljubića i napasti pobunjenike odostraga,
  dok su glavne turske pješačke
  snage izvele frontalni napad na
  srpske teglenice koje su se proširile
  na Moravu. Pobunjenici su izbacili
  svoje konjanike u susret turskoj konjici, a između njih je započela
  borba u kojoj su srpski konjanici bili
  prisiljeni da se povuku. Većina
  turskih snaga, pješaštvo, prelazeći
  Moravu, žestoko je napala prednji
  kraj srpske obrane, izazivajući panično povlačenje. Sada okružuju
  Dobracinov pult od kojeg su
  pretrpjeli velike gubitke. Tada
  počinju žuriti do posljednjeg pulta,
  gdje je Rajić bio sa svojim topom. I
  ovdje je vladala velika zbrka, jer su se oni koji su se povlačili s obale
  Morave i s polja upadali u Rajićev
  pult i, otvorivši vrata, izašli i zgrabili
  položaje u okolnim šumama. U
  stvari, vojska se povukla kroz šank
  Tanasa Rajića i Rajić je na kraju ostao sam sa topom. Kad su Turci potpuno
  prodrli u bar gdje se nalazio
  Tanasko Rajić, prestao je
  zapovijedati vatrom i uzviknuo: “Ne
  ostavljam ove topove dok me Turci
  nisu odsjekli!” On je opljačkao jedan top i ispalio svoje oružje, ubivši dva
  Turaka, prije nego što su ga Turci
  opkolili i odsjekli. Međutim, ustanici
  u donjoj traci još uvijek pružaju
  otpor. Vidjevši što se događa oko
  bara, knez Miloš Obrenović naredio je Drinčiću da zajedno s konjicom
  napadnu Turke u polju kraj Morave.
  Miloš i Drinčić potrčali su na teren
  gdje je sagrađena opća klaonica.
  Stigla su pojačanja, tako da je
  njihova vojska pokrivala polje. Zbog toga je Drinčić naredio da se truba
  povuče. Povukli su se prema Ljubiću.
  Turci su ih neko vrijeme potjerali, a
  zatim stali. Kad su stigli u Dobračin
  Šanac, Miloš i Drinčić počeli su
  okupljati pobunjenike. Pobunjenici su se počeli okupljati. Okruženi
  donjim pultom odolijevali su cijeli
  dan. Kninski stanovnik Vaso Tomić,
  koji je bio na šalteru najbližem
  Turcima, ubio je turskog glavnoga
  zapovjednika Imshir-pašu uoči toga dana dok je na konju prelazio
  Moravu. Udarljena puškom
  urezanom u vrat, pašnjak je sišao u
  rijeku. Nakon strašnih gubitaka,
  Turci su se na kraju povukli u Čačak
  sa zaplijenjenim topovima. Smrt Imshir-paše, iako nezapaženo
  tijekom borbi, kasnije je imala
  značajan psihološki učinak na obje
  zaraćene strane, kao i na ishod same
  bitke. Tursku vojsku obuzela je
  panika kad su čuli za smrt Imšir- paše. Strah od buntovnog raja
  drugdje doveo ih je do odustajanja
  od povratka u Beograd. Vijest o
  turskoj panici donijela je u noći prije
  10. lipnja rob Tankosava Janković iz
  Zeoka koji je uspio pobjeći iz logora turske vojske. Te se noći Turci, tiho i
  neopaženo, počinju povlačiti iz
  Čačka preko planine Jelice prema
  Sjenici. Pobunjenici su ih slijedili kroz
  Jelicu i uhvatili ih u selu Rtari. Nakon
  dvosatne bitke, Srbi im nanose velike gubitke, vraćaju topove i
  uzimaju veliku plijen. Mnogi Turci,
  bez oružja i opreme, bili su
  progonjeni i ubijani ustancima sve
  do Kravarice. Zarobljene turske žene
  i djeca poslali su Miloša Turcima u Užice s pismom: “Evo, šaljem vam
  svoje robove … jer nisam išao u
  porobljenje … zalagao sam se samo
  za slobodu da svi traže.” Poslao im je
  i ranjene, koje su vidre prevrnule. U
  večernjim satima u Rtari je izvršena inspekcija srpske vojske i njenog
  novog oružja, a na čelu
  pobjedonosne vojske bili su topovi
  koji su ubili Tanaska Rajića. Pobjeda
  Srba u Čačku bio je veliki moralni
  zamah za daljnje borbe. Ljubička bitka razriješila je sudbinu Drugog
  srpskog ustanka i utrla put slobodi.

  2

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime