Kako je mladi talenat uspio da dođe do ostvarenja sna – školovanja za programera

0
8

Kako je mladi talenat uspio da dođe do ostvarenja sna - školovanja za programera

Bugojno – Željeli biste da razvijate aplikacije za mobilne uređaje i pravite video-igrice, ali ste u školi bili loši iz matematike. Čuli ste da programiranje nije za svakog i da je u pitanju nedostižan i veoma težak posao.

Ako možete da se povežete sa jednom od prethodne dvije izjave i mislite da programiranje ipak nije za vas, pročitajte ovaj tekst i razmislite ponovo.

Napravio svoju igricu sa 16 godina

Aziz Fazlibegović ide u drugi razred Srednje frizerske škole u Bugojnu. Školu je odabrao radi porodičnog biznisa. Međutim, sve slobodno vrijeme provodi za računarom učeći, istražujući i igrajući igrice.

Ovaj mladi i talentovani momak samostalno je napravio vlastitu igricu koja je danas dostupna na Google play-u “TheSnitch2” i bazira se na sakupljanju bodova, kupovini novih igrača i postizanju najvećeg score-a.

Iako nije završio nikakvu školu, za njegove vještine se, nakon što je lansirao svoju igricu, brzo pročulo.

– Nedavno sam imao priliku da dobijem posao Java programera u njemačkoj IT firmi, ali sam nisam uspio naučiti dovoljno – kaže Aziz.

Susret sa stvarnim svijetom poslovnih prilika bio je jedan od glavnih motiva da nastavi da se bavi programiranjem. Shvatio je da posla ima i šta mu je potrebno za sljedeći korak, a to je stručno usavršavanje.

Sreća prati hrabre

Kako još uvijek ne zarađuje dovoljno da bi samom sebi finansirao školovanje, riješio je da okuša sreću sa nagradnom igrom koju je ITAcademy organizovala u okviru Nexus festa, festivalu posvećenom video igrama i informacionim tehologijama, nedavno održanom u Sarajevu.

Aziz je znao šta se danas traži od profesionalca u svijetu aplikacija i procijenio je da bi mu obrazovni program na odsjeku Mobile Development-a dao znanja koja nedostaju.

Mladi zaljubljenik u IT kaže da je iz drugog grada došao na Nexus fest samo radi obavijesti ITAcademy o nagradnoj igri i besplatnom školovanju na odsjeku Mobile Development.

– Oduvijek sam želio postati programer i ovo je bila jako dobra prilika da okušam svoju sreću. Mislim da sam među prvima stigao na Nexus fest i sa nestrpljenjem čekao otvaranje štanda ITAcademy kako bih se prijavio – rekao je.

I kako to nerijetko biva, sreća prati hrabre. Tako je Aziz postao sretni dobitnik nagradne igre. Sada je polaznik obrazovnog programa za razvoj mobilnih aplikacija, posao kojim je oduvijek želio da se profesionalno bavi. Mladi talenat se već informisao o onome šta ga čeka na školovanju.

– Od ovog školovanja očekujem da ću naučiti puno novih, korisnih stvari i tako ostvariti svoj cilj da postanem programer. Prijatelj mi je već završio ITAcademy, pa sam preko njega već upoznat sa programom. Posebno mi se sviđa timski rad, što je sve zasnovano na praksi i što ću imati podršku profesora – kazao je.

Snažna podrška u porodici

Ponosna na istrajnost i svijest svoga sina o potrebi za usavršavanjem, gospođa Amela, Azizova mama apsolutno podržava svog sina u daljoj edukaciji i karijeri koju je odabrao da gradi.

Moram priznati da sam ga stalno opominjala da ne provodi toliko vremena za računarom. Uvijek mi je odgovarao da će da zarađuje od toga, ali nismo ga shvatali ozbiljno. Ovo definitivno smatram znakom da treba tim da se bavi. A za njega je školovanje na ITAcademy ostvarenje sna – ističe.

Ko kaže da omladina ne zna šta je čeka po završetku školovanja trebalo bi da razmisli dvaput. Koliko dobro mladi razumiju vrijeme u kojem živimo i znaju šta su potrebne vještine za postizanje uspjeha govori priča o mladom Azizu Fazlibegoviću.

Ako ste i sami sanjali o karijeru i industriji informacionih tehnologija, njegov primer dovoljno govori. Ne klonite duhom i ne zaboravite da iskrena želja, spremnost na žrtvu i upornost dovode do cilja.

Autor: Mi. K.

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime