Kako je Cerić istjerao vjeru iz bošnjačke politike

1
28

indexPiše : Tarik Lazović

Odluka dr. Mustafe Cerića da se kandidira za člana Predsjedništva BiH kao nezavisni kandidat, prvorazredni je politički događaj u BiH. Mnogo je aspekata i razloga za dublju analizu ali jedna je stvar, u ovom trenutku, možda najinteresantnija.

Da li ulazak bivšeg reisa u izbornu arenu znači i ulazak vjere u politiku i narušavanje sekularnog principa odvojenosti vjere od države?

Ta je dilema mnoge, pa i neke koji blagonaklono gledaju na ličnost Cerića, zabrinula. No, iako zvuči apsurdno, ulazak bivšeg reisa u politiku neće uvesti vjeru i vjerske kategorije u politiku. Naprotiv, desit će se, upravo suprotno. A, evo i zašto.

Ulazak Mustafe Cerića, bivšeg najvišeg vjerskog autoriteta, doktora nauka, imama i vjerskog stručnjaka u političku arenu će do kraja istjerati vjeru, kao normativ i kategoriju za ocjenu političara, iz bošnjačke politike. Odnos prema vjeri, prakticiranje vjere ili bliskost sa džamijom i islamskom zajednicom će jednom zauvijek prestati biti argument i prevaga za neke kandidate u borbi protiv drugih i za fotelju u Predsjedništvu.

Jer, ko će sad biti veći musliman među kandidatima kad je među njima i bivši reis?

A, da je takvog argumentiranja, svojevrsne zloupotrebe vjere i isticanja odnosa prema vjeri tokom izbornih kampanja bilo – bilo je. Itekako. Rijetki su bošnjački lideri koji se nisu gurali u prve safove na Bajram-namazu, organizirali iftare i obilazili otvorenja džamija, najčešće u izbornim kampanjama.

Dovoljno je spomenuti slučaj iz posljednje izborne kampanje, kada su iz izbornog štaba Stranke demokratske akcije (SDA) plasirali informaciju da je Fahrudin Radončić (SBB), glavni protivkandidat Bakira Izetbegovića u utrci za Predsjedništvo, vjerski analfabet te da „ne zna proučiti ni Fatihu“. 

Takva deizformacija, iako plasirana kao glasina, nije za potcjenjivanje, posebno u bošnjačkom biračkom tijelu i ona je Radončiću, neosporno nanijela štetu u izbornoj kampanji.

Istovremeno, Izetbegović nije propuštao priliku da, kada je to nagodno, istakne svoju bliskost vjeri, a njegovi saradnici i izborni štab diskretno su informirali stranačku bazu, u svakoj prilici, kako je Izetbegović vjerski praktičar i „na stranu sve ostalo, on je pravi musliman“.

Taj element bliskosti vjeri kao temeljnoj odrednici identiteta Bošnjaka, koja, barem prema općem shvatanju, sam po sebi nosi višu moralnost, neiskvarenost i poštenje, za mnoge je Bošnjake često bio prevaga u korist nekih kandidata. Mnogi je Bošnjak mislio na sljedeći način: „Za sve političare govore da su lopovi, korumpirani i nesposobni, ali ovaj barem petkom zađe u džamiju.“

Sad kad je Cerić na velika vrata ušao u politiku, taj argument i početna prednost, ponajviše Izetbegovića, prestaje biti relevantan. Sad bitka postaje poštenija.

Neće, naravno, niko smatrati činjenicu da bivši reis ide u džamiju nekakvom njegovom političkom prednošću. Od Cerića će se tražiti da pokaže druge, istinski političke, menadžerske i ljudske kvalitete. A, onda će se to tražiti i od drugih kandidata. Stoga je, samim ulaskom u politiku i bez obzira na rezultat, Cerić donio novi kvalitet i, možda zbog toga, i strane diplomate smatraju da će ovi izbori biti sada mnogo zanimljiviji i, nadajmo se, pošteniji.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Ne znam. Ali ako vi ne razumete da je potpuno ocigledno da taj Ceric narucuje vase tekstove onda zasigurno razume vecina onih koji to citaju. Elem, smanjite malo dozivljaj.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime