Kako izgledaju šatori za bh. državljane koji u narednim danima odluče doći u domovinu

0
189
Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) je u utorak u ranim jutarnjim satima započela je aktivnosti u skladu sa naredbom Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) da u roku od 48 sati osigura šatore za privremeni boravak državljana Bosne i Hercegovine koji ulaze u našu zemlju na 14 graničnih prelaza u Federaciji BiH.
“Izvršene su potrebne pripreme i na granične prelaze u punom kapacitetu upućeni ljudski resursi, šatori i potrebna oprema. Pripadnici FUCZ rad nisu prekidali ni tokom noći te su sve planirane aktivnosti na uspostavljanju šatorskog prostora za karantin završili i prije zadatog roka”, saopćeno je iz FUCZ-a.

Kako je objašnjeno, postavljeno je 13 šatora za trijažu jer su granični prelazi Neum I i Neum II, zbog blizine, objedinjeni, 46 šatora sa smještaj ljudi koji ulaze u BiH i 13 šatora za pripadnike FUCZ. Osim šatora obezbijeđeno je i 280 poljskih kreveta, 736 deka, 13 termalnih kamera za mjerenje temperature, 12 setova za rasvjetu, 12 benzinskih agregata, 11 cisterni za vodu, dva spremnika za vodu, 680 litara sredstava za dezinfekciju, 26 ručnih pumpi za dezinfekciju prostora, 1.290 rukavica, 2.300 maski, 95 vizira, 138 zaštitnih odijela i 500 paketa sa hranom i vodom (paket za 24 sata po osobi) za bh. državljane koji će boraviti u šatorima za privremeni boravak. Osim šatora transportovana su i na svih 14 graničnih prelaza postavljena i 33 mobilna toaleta.


Šatori su postavljeni na graničnim prelazima Orašje, Velika Kladuša/Maljevac, Bosanski Šamac, Kamensko, Gorica, Bosansko Grahovo/Strmica, Doljani, Osoje, Čepikuće, Neum I, Neum II i Ivanica. Na graničnim prelazima Izačić i Bijača postavljeni su samo trijažni šatori a za privremeni boravak će se koristiti ranije postavljeni šatori Oružanih snaga BiH.

“Ovim aktivnostima koje su provedene u skladu sa naredbom FŠCZ prethodila je preporuka Predsjedništva BiH da se u roku od 24 sata zatvore svi granični prelazi na kojima nisu uspostavljeni karantini”, zaključeno je iz FUCZ-a.

Izvor: klix.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime