Kako će Bošnjaci obilježiti 9. januar

0
0

meša pargan

Banja Luka – Ima u bosanskom jeziku jedna skoro zaboravljena riječ, koja opisuje karakter, način življenja i običaje stanovništva Bosne i Hercegovine kroz stoljeća. Riječ ćukile, kada se prilagodi srpskom ili hrvatskom jeziku, znači da se negdje ide kućom, da će ići svi zajedno, bez izuzetka… Bezuslovno i beskompromisno.

Riječ je očuvana na osobenostima slavenskog, potom i orijentalističkog baštinjenja tradicijske običajnosti, kulturološki kodificirajući ne samo Bošnjaka i ne samo muslimana na području Balkana, već i sve druge. Iz te osobenosti izrastâo je kult gosta, koji se stoljećima čuvao u svakoj ovdašnjoj kući. Kada neko zna kako paziš gosta i ko je tvoj gost, on će znati ko si ti. Jer nisi ti ono što ti misliš da jesi, već što drugi o tebi misle. Na tim temeljima pojedinac je postajao dio kolektiviteta.

Dođite ćukile

Postojalo je strogo pravilo da gost u svakoj kući ima posebno mjesto, da se za njega bira najbolja hrana, najudobnije mjesto za sjedenje i spavanje, a kući u koju je gost došao to predstavlja posebnu čast. Kada se zove na neki teferič, dernek ili da se dođe nako, govorilo se: „Dođite ćukile!“ I ljudi bi dolazili. A kada bi gosti došli, ostajali bi danima.

Oni bi svojim prisustvom davali legitimitet domaćinu, upravo u tom društvenom ambijentu u kojem se snagom drugoga osiguravao vlastiti mir, trajanje i prvog susjeda podsjećalo da se posjeduje određena snaga, te da ta kuća i njen domaćin nisu repa bez korijena. Gost je sa druge strane osiguravao sebi istu tu podršku od domaćina, koji će uskoro doći i uzvratiti posjetu, uzvraćajući istim legitimiranjem. Što su gosti duže ostajali slali su sve jaču poruku da domaćin ima njihovu podršku i mnogo veću snagu nego inače. Tek je u novije vrijeme nastala izreka: „Svakog gosta tri dana dosta“.

U Banju Luku će (po starom dobrom običaju) 9. januara 2016. godine, na poziv ovdašnjeg vladajućeg aparata, ćukile doći Vlada Aleksandra Vučića, kako bi sudjelovala na obilježavanju krsne slave i Dana Republike Srpske. Mnogo je onih koji se čude zašto dolaze baš na taj dan, kada taj dolazak može izazvati loše posljedice u odnosima Srbije sa BiH. Ustavni sud je proglasio neustavnim obilježavanje toga dana kao Dana RS-a, a nepoštivanje te odluke je udar na ustavni poredak BiH.

Srbija je potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma u kojem se obavezala da će poštovati taj sporazum, a samim tim i Ustav BiH. Nepoštivanje Ustava BiH od vlade druge države ravno je bilo kojem drugom udaru na ustavni poredak nezavisne države. To su ovih dana upozoravali brojni intelektualci u Srbiji. Na to je podsjetio i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Naravno, to znaju i Aleksandar Vučić i njegov domaćin Milorad Dodik. Oni 9. januar pokušavaju iskoristiti za konsolidaciju unutrašnjih odnosa među Srbima. Davanje one podrške, koju samo gost može dati.

Rok trajanja

Ti unutrašnji odnosi kod Srba nisu odavno bili narušeni i zategnuti kao u ovo vrijeme. Dodik je postao opterećenje kretanju BiH, pa i Srbije ka Evropskoj uniji, ali je on sa druge strane svojom politikom i djelovanjem permanentno kupovao vrijeme srpskoj politici kako bi prolongirala donošenje jasne odluke na koju stranu se prikloniti: ka Istoku ili Zapadu. Obilježavanje 9. januara je dio te igre, ali čini se da Dodiku i Vučiću nije jasno da nepoštivanje Ustava od strane Srbije (ili pak Hrvatske) znači kršenje potpisanog mirovnog sporazuma u Daytonu.

Da je to faktičko odustajanje od toga Ustava. Znači li to da je Dejtonu istekao rok trajanja? Da li je dolazak u Banju Luku ozvaničavanje kraja i dejtonskim kategorijama kao što su entiteti? Ujdurma je početkom devedesetih pokrenuta iz Beograda. Znači li ovo da bi Beograd mogao biti uzrok smrti Dejtona, a time i RS-a? Jer, u ovom mileniju još nije zabilježeno tako teško kršenje bh. Ustava od strane Srbije, a ona je potpisnica tog ustava!

Vučićev dolazak 9. januara mogao bi biti povijesno važan i sa stanovišta odnosa srpske politike prema susjedima. Srpska intelektualna elita s kraja 20. stoljeća smatrala da je „Sloba Milošević mnogo grešio“, ali mu se sve to može oprostiti jer je ostavio Srbima Republiku Srpsku, u amanet i na čuvanje. Vlada Srbije će u Banjoj Luci potvrditi kontinuitet svoje velikodržavne politike jačanja i cementiranja postignutog ratovima, negirajući BiH, a dajući legitimitet RS-u. Naravno, Vučić će „naivno i bezgrešno“ ponuditi svoje objašnjenje: zvali su ih da dođu (ćukile) na krsnu slavu i oni su došli.

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik dao je riječ da će sljedeći rođendan RS-a biti obilježen spektakularno, kao nikada ranije (ćukile). Želi time poslati poruku državi BiH i svijetu, da Srbi u BiH neće dozvoliti da im neko nameće dan kada mogu slaviti nastanak bh. entiteta RS kao rezultat volje srpskoga naroda.

Iako ime RS kaže da to nije njihov entitet Bošnjaci i Hrvati bi također trebali ćukile obilježiti Dan entiteta. Skoro milion njih protjerano je da bi nastala RS. Desetine hiljada civilnih skeleta je u mezarjima, grobljima, u masovnim grobnicama širom RS-a. Srušeni su skoro svi njihovi vjerski objekti.

Treba 9. januara obilježiti te povijesne činjenice. Treba jasno ukazati da je ovaj entitet napravio više masovnih grobnica u četiri godine rata nego Evropa, Azija i dvije Amerike, za 50 godina 20. stoljeća. Ćukile treba, bilo gdje u svijetu, izaći na ulice, organizovati izložbe, okrugle stolove, pokazati filmove. Nije pošteno ne odazvati se na poziv predsjednika Dodika. Ovaj rođendan treba biti spektakularno obilježen. Cijelome svijetu treba pokazati kako je nastala RS i šta predstavlja 9. januar. Sada se stvara dojam da je RS nastala referendumom, demokratskom voljom, a ne tenkovima, etničkim čišćenjem, genocidom…

Izvor: faktor.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime