Kakanj dobija muzej na Dan nezavisnosti BiH

0
6

muzej_enterijerKakanj  ̶  Prvog marta 2015. godine, na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u Kaknju će biti otvoren muzej. U toku su radovi na postavljanju eksponata u prostorijama Javne ustanove za kulturu i obrazovanje koje su adaptirane i prilagođene za muzejsku djelatnost.

Na dan otvaranja bit će predstavljeni eksponati koji će biti vraćeni u Kakanj iz Muzeja Grada Zenica gdje su proteklih godina čuvani jer Kakanj nije imao muzejsku ustanovu, te drugi eksponati koji su prikupljeni u proteklih nekoliko mjeseci, a bit će upriličena i izložba slika stećaka.

Tako će u Kakanj biti vraćen i čuveni srednjovijekovni pečatni prsten sa ljiljanom koji je izrađen od zlata i legure, te brojni drugi artefakti. Zlatni srednjovijekovni pečatni prsten sa ljiljanom.

U muzeju će biti postavljeni eksponati iz perioda srednjovijekovne Bosne i drugih perioda iz hiljadugodišnje historije bosanske države čiju kolijevku pronalazimo i na kakanjskim prostorima.

Muzej će sadržavati i eksponate koji će oslikavati historiju industrijskog razvoja Kaknja, predmete iz perioda Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995, predmete koje su donirali građani. U dvorištu muzeja već se nalazi lapidarij sa stećcima.

Na samom početku rada kakanjski muzej će imati određenu početnu postavku, no vremenom će se obogaćivati novim eksponatima što znači da će nakon određenog perioda steći respektabilnu muzejsku građu.Muzej će djelovati u sastavu Javne ustanove za kulturu i obrazovanje Kakanj. Kakanj je grad koji se ponosi svojim kulturno-historijskim znamenitostima i činjenicom da su historičari i na ovim prostorima locirali kolijevku srednjovjekovne Bosne. No, sa posebnim žalom u Kaknju se dugo isticala činjenica da grad u kojem je pronađen čuveni Zgošćanski stećak nema svoj muzej. Međutim, žal za muzejskom ustanovom na području Kaknja uskoro će biti prošlost.

(Press Općine Kakanj)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime