Kad mali grad živi kao veliki: 4 domaće i 15 gostujućih predstava, Festival “VIVA”, 3.584 posjete Muzeju Kaknja, “Kakanjski dani”…

0
0

Kad mali grad živi kao veliki: 4 domaće i 15 gostujućih predstava, Festival “VIVA”, 3.584 posjete Muzeju Kaknja, “Kakanjski dani”…

Kakanj – Tokom 2015. godine Kakanj je postao festivalski grad. U okviru “VIVA” festivala religijskog, ekološkog i turističkog dokumentarnog filma koji je održan krajem maja u Kaknju je prikazano 99 filmova iz tri kategorije.

U okviru redovne filmskoprikazivačke djelatnosti kakanjska publika je tokom 2015. godine u svom Domu kulture imala priliku pogledati 15 velikih filmskih ostvarenja.

U okviru Javne ustanove za kulturu i obrazovanje Kakanj, čiji je osnivač i finansijer Općina Kakanj, veoma zapaženu djelatnost obavljaju Dramski studio i Muzički centar.

Tokom 2015. godine Dramski studio je premijerno izveo dvije predstave: “Džepovi puni kamenja” i”Kamenje”, a za 23. decembar je zakazana i premijera predstave “Hasanaginica”. U okviru kampanje “Idemo u školu” koju realizira HO “World Vision BiH”, Javna ustanova za kulturu i obrazovanje Kakanj je, u saradnji sa Udruženjem Roma “Romalen” Kakanj, realizirala i predstavu “U školu sa osmijehom”.

Tokom 2015. godine Muzički centar je organizirao koncert “Veče klasične gitare”, a za 29. decembar je zakazan još jedan koncert.

Tokom 2015. godine u Domu kulture Kakanj odigrano je 15 gostujućih predstava od kojih posebno izdvajamo predstavu “Gospođa ministarka” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica koja je u prepunoj sali Doma kulture Kakanj dobila velike ovacije.

Javna ustanova za kulturu i obrazovanje Kakanj i tokom 2015. godine je organizirala kurseve engleskog, njemačkog i turskog jezika. U saradnji sa Udruženjem “ARS POPULI” Hadžići, uz finansijsku pomoć Općine Kakanj, realizirano je i nekoliko kreativnih kurseva (decoupage, pirografija, izrada nakita, rad na foliji i umjetnički vez).

U okviru Javne ustanove za kulturu i obrazovanje Kakanj djeluje i Muzej Kaknja koji je otvoren 1. marta 2015. godine, na Dan nezavisnosti BiH. Od dana otvaranja do danas u Muzeju Kaknja su zabilježene 3.584 posjete. U Muzeju je realizirano i nekoliko izložbi: izložba fotografija stećaka “Kameni spavač”, izložba oružja i vojne opreme iz perioda NOAR-a 1941-1945, izložba “Rudnik i Kakanj u danima rudarske nesreće”, izložba “Monumenti”, izložba fotografija koje prikazuje život, lik i djelo prvog predsjednika nezavisne BiH Alije Izetbegovića, izložba “Tragovima prošlosti” koju je pripremila Ajla Sejfuli, a trenutno je postavljena izložba predmeta, vojne opreme i improviziranog naoružanja iz perioda Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.

U saradnji sa Udruženjem mladih “AlterVal” Kakanj realizirana je noć poezije, koncert “Drugačiji od drugih”, “Kraljev fest” i koncert Hora “Pontanima” iz Sarajeva.

U saradnji sa Muzičkom školom Zenica kojia ima svoje odjeljenje u Kaknju održana su dva koncerta.

U saradnji sa Školom baleta Zenica koja također ima svoje odjeljenje u Kaknju realizirana je baletna predstava “Uspavana ljepotica”.

U saradnji sa Plesnom školom “Zumba” Visoko koja djeluje i na području Kaknja realiziran je performans “Snovi mladih”.

U augustu 2015. godine u Kaknju je održana Kulturno-sportska manifestacija “Kakanjski dani 2015“. U vrijeme održavanja ove manifestacije ulica Alije Izetbegovića i park Doma kulture su bili mjesto realizacije brojnih programskih aktivnosti što je ljeto 2015. godine u Kaknju učinilo lijepim i nesvakidašnjim. Iz obimnog sadržaja izdvajamo smotru folklora, koncerte pobjednike regionalnih muzičkih takmičenja Harisa Berkovića i Amela Ćurića, koncert kakanjskih muzičkih talenata i drugih izvođača, brojne predstave, sadržaje za djecu, sportska takmičenja itd. Na Smotri folklora učestvovali su KUD “Bukinje” Tuzla, KUD “Krivaja” Zavidovići, Ansambl “Bosnia folk” Zenica, Hrvatska folklorna skupina “Bobovac” i KUD “Fadil Dogdibegović Dikan” Kakanj.

Gradska biblioteka Kakanj ove godine je realizirala nekoliko projekata od kojih izdvajamo set radionica izrade nakita i decoupage tehnike, brojne promocije romana, te multimedijalni performans “I tako se voli grad” u okviru kojeg su predstavljeni mladi i uspješni građani Kaknja iz oblasti sporta, kulture, muzike, filma…

Kakanjska biblioteka trenutno ima 1.322 upisana člana, a čitaonica biblioteke je kontinuirano ispunjena čitateljima.

Foto: Dom kulture Kakanj

(kakanj.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime