Jutros u Sarajevu predata krivična prijava protiv onih koji ne poštuju odluke Ustavnog suda

0
39

Predstavnici više od deset boračkih udruženja, civilnih društava i nevladinih organizacija predali su jutros Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu, kao formalni čin, protiv onih koji ne poštivaju odluke pravosudnih organa u BiH.

Medijima se ispred zgrade Tužilaštva BiH obratila Sabaheta Ćutuk, predsjednica Udruženja Žene borci 92-95 KS.

Naime, cijela inicijativa oko podnošenja krivične prijave proistekla je zbog obilježavanja 9. januara kao Dana RS-a, datuma koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Ćutuk kaže da je današnje podnošenje krivične prijave samo formalni čin, a da u ovakvim okolnostima – u kojima jasno i transparentno dolazi do kršenja sudskih odluka – prijava nije ni potrebn.a

“U krivičnom zakonodavstvu nema krivičnog gonjenja po privatnoj tužbi. Nadležno tužilaštvo na osnovu činjenica pokreće postupak, a notorne činjenice se ovdje ne trebaju naglašavati”, poručuje Ćutuk.

Sabaheta Ćutuk iz Udruženja Žene borci 92-95 KS (Foto: T. S./Klix.ba)

Sabaheta Ćutuk iz Udruženja Žene borci 92-95 KS (Foto: T. S./Klix.ba)”Smatram da je naša država kao jedna osoba kojoj su zavezane ruke i stavljen povez na oči. Međunarodna zajednica bi trebala da stvori ambijent da živimo u lijepim okolnostima, ovdje moraju biti podijele samo na dobro i zlo. Ne želim da naša djeca proživljavaju ono što smo”, kazala je Ćutuk.

Dodaje i da je preko deset udruženja potpisivač ove krivične prijave, spomenula je i aktivisticu Dušanku Ivanjković, a svi oni su patriotski naklonjeni.

Nakon Tužilaštva BiH, Ćutuk će sa ostalim pripadnicima udruženja prošetati do zgrade Vlade Kantona Sarajevo i premijera Edina Forte gdje će im dostaviti primjer krivične prijave.

Izvor: klix.ba



Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime