JULI 1993.: Fočaci su branili Sarajevo i BiH…

0
133

oni-su-ostali-na-igmanu-1 (1)

Foča – U julu,godine 1993. ginuše i krvariše po Igmanu i Bjelašnici gazije 1. Fočanske viteške brigade.Vodili su teške i naporne borbe sa četnicima za odbranu Bjelašnice,Igmana, i prilaza Sarajevu.U periodu od 10. do 31. jula 1993. u širem rejonu Proskoka živote je dalo 46 boraca ove brigade, a njih 256 je ranjeno…

“ONDA KADA JE SARAJEVO BILO PRED PADOM I KADA SU SE POVLAČILE BRIGADE ZA BRIGADOM SA IGMANA ODNOSNO SA BJELAŠNICE NA PROSKOKU SAMO ZA JEDAN DAN JE DVADESET SEDAM FOČAKA POSTIGLO ŠEHADET.” (Nezim Halilović Muderris)

U odbrani Igmana poginulo je ukupno 161 borac A RBIH i nekolike stotine je ranjeno,najteže napade je odbijao 1.Fočanski bataljon koji je bio na tenkovsko prohodnom pravcu. Nek im je vječni rahmet.

Izjava jednog od četnickih komadanata na BN TV
“Sa oko 15.000 vojnika u Operaciji “Lukavac ‘93” danima smo napadali na Proskok i do osam napada dnevno uz jaku artiljerijsku i tenkovsku podršku,najviše poginulih smo imali kad smo helikopterima izvršili desant i napali ih sa leđa i opet ih nismo mogli pomjeriti. Preko veze smo saznali da su to bili Fočaci”.

13775771_1016145215166720_8567761117561648551_n

Proskok, juli 1993. : Bitka prsa u prsa
Komandant 82. brdske, odnosno »ljute fočanske«,Galib Hodžić podsjeća da četnici nisu uspjeli u onoj velikoj ofanzivi na Igman i Bjelašnicu da probiju njihove linije odbrane, iako su oni zatvarali najvruću liniju na Proskoku, pa gore do Bijelih voda.

– Iako su četnici tada na nas dnevno i po sedam, osam puta navaljivali pješadijom, tenkovima, a neprekidno nas zasipali granatama svih kalibara, nismo popustili – kaže Hodžić, koji je, inače, u to vrijeme i postavljen za komandanta 82. brdske.

– Povukli smo se, po naređenju, sa tih položaja kada su četnici već bili na Opservatoriji i kada je prijetila opasnost da se nađemo u okruženju.
Borci se sjećaju tih prošlogodišnjih bitaka.

Borac Admir Fočo veli da su na Preskoku, bitke bile tako žestoke da su se najčešće vodile ručnim bombama i tromblonima. On je bio i u onoj bici na Proskoku kada su četnici krenuli tenkovima i transporterima i kada je u jednom od tih transportera bio i Ratko Mladić, što su kasnije potvrdili i zarobljeni četnici.
Četnici, a ni Mladić, ipak nisu, kako su tada planirali, do »osam uveče« stigli na Bjelašnicu.

– Tenkovi, četnički, bili su ušli među naše položaje i došlo je do male pometnje među mlađim borcima – priča Admir Pačo.

– Ali, tada je naša legenda Osman Đuderija, skinuo bestrzajni top s postolja i sa njim na ramenu pojurio prema tenku.Sa udaljenosti od 25 metara, ispalio je s ramena i uništio tenk. Tad su na liniji nastale opšte ovacije.

Inače, naša artiljerija je tada uništila još jedan četnički tenk, pa su se ostali četnički tenkovi vratili nazad, a i transporteri.
– Da smo znali da je u jednom od tih transportera Mladić, mogli smo ga zarobiti – kaže Džomba.

Borci se sjećaju Dževada Hanjalića, sjajnog, hrabrog komandanta fočanskog bataljona koji je poginuo na Proskoku u bici prsa u prsa.
– Imali smo žrtava, dosta nas je bilo ranjeno, ali smo izdržali na glavnom pravcu četničkog udara – kaže Hodžić.

– Četnici su morali da mijenjaju plan napada na Igman i Bjelašnicu, jer preko Proskoka, koji je jedino bio prohodan za tenkove,nisu mogli proći. Proboj su napravili na desnom krilu, na Jabuci…

Ejub Baručija priča : – Nakon napuštanja Grebka, bataljon rahmetli Dževada Hanjalića je pokušao zaustaviti neprijateljsku ofanzivu na potezu Mijanovići-Gaj, desno je bio Galib, a podno Bjelašnice  – Sutjeska bataljon.. ali zbog nedostatka materijalno tehničkih sredstava, municije i druge opreme, te tehničke nadmoći neprijatelja linije se nisu mogle stabilizovati tako da su se jedinice povukle ka južnm obroncima Bjelašnice…Na legendarnom Proskoku postavljanje prve linije započeli smo Cile i ja, prvi koji su nam se pridružili bili su Ramović Sabit (rahmetli) i Zajko Jež a potom i drugi….rahmetli Konaković, Korjenić itd…. iako je u to ljetno doba dan trajao ponajduže, borbe su se vodile do kasno u noć, ali se neprijatelj dalje nije mogao probiti…Bez obzira na tehničku premoć neprijatelja i gubitke na našoj strani linije na Proskoku nisu više pomjerene…Nažalost, zbog prodora neprijatelja na bjelašničko -treskavičkom platou dobro utvrđene linije morale su se napustiti…

_ _ _
Istinski heroji i gazije s Drine

”…JER FOČACI,ja to stalno ponavljam, drugi mi mogu naravno zamjeriti,
ali neka mi kažu protuargumente…FOČACI SU S PUŠKOM U RUCI DALI
NAJVIŠE,NAJVIŠE ŠEHIDA BRANEĆI OVU DRŽAVU BiH NA RAZLIČITIM TAČKAMA BiH.
FOČAKA JE POD PUŠKOM U RUCI POSTIGLO ŠEHADET NI MANJE NI VIŠE NEGO DVIJE HILJADE (2000).(Nezim Halilović Muderris)

fotografija:flickr ekranportal13/fb PutnikNamjernik

priredio:Kenan Sarač

(focanskidani.wordpress.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime