Jučerašnji sastanak bošnjačkih čelnika je po svemu ličio na ratni sastanak

0
3

news-2013-Mart-radmanovic_velika_375651389Sarajevo – Povodom jučerašnjeg sastanka “visokih bošnjačkih državnih funkcionera” sa ratnim komandantima Srebrenice i predstavnicima bošnjačkih udruženja u Predsjedništvu BiH, u vezi sa pokrenutom istragom pravosudnih organa Srbije o bošnjačkim …

…  ratnim zločinima nad srpskim civilnim stanovništvom u Podrinju tokom proteklog rata, član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izrazio je danas konsterniranost načinom okupljanja, formatom jučerašnjeg sastanka i ispoljenom retorikom.

Kako je navedeno u saopćenju iz Radmanovićevog ureda, sastanak je “po svemu ličio na ratne sastanke, sa koga se frontalno, politički staje u odbranu pojedinaca iz bošnjačkog naroda, zbog sumnji za ratne zločine u proteklom ratu nad Srbima”.

– Nevjerovatno je da skoro dvadest godina od završetka rata, nakon toliko uspostavljenih pravila o načinu procesuiranja svih osumnjičenih pojedinaca za ratne zločine iz proteklog rata, pred međunarodnim i domaćim sudovima, i danas pojedini bošnjački političari osporavaju ovaj opšteprihvaćeni princip u regionu i međunarodnoj zajednici da svi pojedinci osumnjičeni za ratne zločine treba da odgovaraju pred nadležnim sudskim organima za počinjena djela – stoji u saopćenju.

Navodi se da je jučerašnje jednonacionalno okupljanje bošnjačkih državnih funkcionera u Predsjedništvu BiH bježanje od odgovornosti za ratne zločine bošnjačke strane nad srpskim civilnim stanovništvom u proteklom ratu.

– Nakon sastanka njegovi učesnici javno pozivaju na zloupotrebu državnih institucija BiH u korist pojedinaca iz samo jednog, bošnjačkog naroda u BiH, suprotno Ustavu i važećim zakonima zemlje. Pri tome se zloupotrebljava institucija Predsjedništva BiH za političku odbranu onoga što se ne može braniti u demokratskom svijetu. Zločini u Podrinju nad srpskim civilnim stanovništvom su se desili, počinili su ih pojedinci na bošnjačkoj strani, a to znači da ti pojedinci za to moraju odgovarati. Kad se treba procesuriti neko od bošnjačkih vojnih komandanata ili političkih ličnosti za utvrđene i nesporne zločine nad Srbima tokom proteklog rata, onda bošnjački politički vrh ustaje na noge i uglas to proglašava kampanjom protiv BiH i cijelog bošnjačkog naroda, a kad se postupci vode protiv Srba, onda oni to smatraju zadovoljenjem pravde i kažnjavanjem odgovornih s ciljem pomirenja – navodi se u saopćenju.

Bez obzira šta ko mislio o pojedincima za koje pravosudni organi bilo koje zemlje vode istražne postupke u vezi sumnji za počinjene ratne zločine tokom proteklog rata u BiH, pravosuđa svih zemalja iz regiona koja pretenduju na članstvo u EU moraju takve predmete s punom odgovornošću uzeti u razmatranje i procesuirati, poštujući sve evropske pravne standarde, kako ovi slučajevi ne bi bili zloupotrebljeni u dnevno-političke svrhe.

– Bošnjački političari u BiH koji ometaju i onemogućavaju sprovođenje istraga i sudsko procesuiranje osumnjičenih za ratne zločine nad pripadnicima srpskog naroda u proteklom ratu, moraju to odmah i bezuslovno prestati, poštujući pravnu državu i opšteprihvaćene principe pravde i pomirenja – stoji u saopćenju iz Ureda člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime