Jubilej u NBR Gradačac: Stotine zaposlenih u dvije decenije rada

0
7

nbr-gradacac

Gradačac – Gradačački Nezavisni biro za razvoj (NBR) ove godine obilježava 20 godina rada, a njegov cilj je zadovoljavanje socio-ekonomskih potreba raseljenih Modričana u Gradačcu, ali i održivog povratka stanovništva koje se, po okončanju rata u BiH, vraća u područja koja su napustili u Modriču, Vukosavlje, Posavinu.

Izvršni direktor NBR-a Enver Sarvan Feni je kazao da su bili svjesni da boravak u novoj sredini zahtijeva i brojne potrebe, a da je posao prioritet.

Uspostavom prvog poslovnog inkubatora u BiH, u Gradačcu 1998. godine i drugog u Modriči 2002., NBR je počeo s najboljom praksom zagovaranja primjene instrumenata lokalnog ekonomskog razvoja, ekonomske održivosti povratka kao i praksom pretvaranja napuštenih i zapuštenih objekata u objekte u kojima se mogu otvarati mikro i mala preduzeća.

Napušteni i zapušteni objekti pretvoreni su u preduzeća koja se bave raznim djelatnostima, od proizvodnje obuće i mlijeka do pravljenja industrijskih mašina. Većina tih preduzeća smještena su u Tarevcima, u Modriči.

Želju za povratkom i radom pohvalio je i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević, koji je nedavno boravio u posjeti bivšim borcima, umreženim u jednu od zadruga koju su formirali povratnici.

On je Feni kazao da su to pozitivni primjeri kako se prave radna mjesta i osigurava povratak.

Sarvan smatra da je time NBR izgradio model uspostave poslovnih inkubatora u kojima se generišu novi proizvodni programi, tehnologije, mikro i mala preduzeća, obrti, zadruge i nova radna mjesta.

Praksa NBR-a rezultirala je pravljenjem više od 9.000 kvadratnih metara poslovne infrastrukture koja se koristi za 46 biznisa, a u kojima danas radi više od 700 osoba.

Sarvan kaže da je uz to dat doprinos i unapređenju problematične infrastrukture u šest poslovnih zona.

– Plasirana je 131 socijalna pozajmica, 53 granta, te oko 3.000 mikrokredita za samostalne preduzetnike i više od 700 poslovno-tehničkih usluga biznisima i vlastima – naglasio je Sarvan.

Danas, NBR u svom vlasništvu ima šest objekata koji pokrivaju 1.760 kvadratnih metara adaptiranog prostora, a tri objekta, sa 400 kvadratnih metara, trebalo bi adaptirati.

– Objekti i prostori koriste se za inkubiranje devet biznisa s 215 zaposlenika, ali i za rad NBR-a – naveo je Sarvan te dodao da je na taj način NBR smanjio troškove poslovanja i stekao vlastite prihode.

Osim toga, NBR ostvaruje sredstva i kroz pružanje poslovno-savjetodavnih usluga, razvijanja partnerstava s oćinama, ministarstvima i prihode od odobrenih projekata.

Iz NBR-a poručuju da sve te aktivnosti provode zbog povratnika, zbog kojih i postoje 20 godina.

(Bportal.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime