Jubilej 100 godina islama u Hrvatskoj

0
2

trtbosanski-sastanak-u-saboru-leko-i-hasanovi-razgovarali-39981Hrvatska   ̶   Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko primio je danas muftiju zagrebačkog Aziza ef. Hasanovića s kojim je razgovarao o obilježavanju 100 godina islama u Hrvatskoj 27. aprila 2016., kada će jubilej biti obilježen na kulturnom, religijskom, političkom i privrednom planu.

Muftija Aziz ef. Hasanović došao je u Sabor sa idejom da se sljedeće godine u Hrvatskom saboru obilježi 100 godina službenog priznanja islama u Hrvatskoj. Muftija je predložio da pokrovitelj čitavog događanja u Hrvatskom narodnom pozorištu bude Hrvatski sabor, što će Leko predložiti Predsjedništvu Sabora.

“Od muftije sam dobio puno dobrih vijesti, nakana, da se u Hrvatskoj obilježi na kulturnom, religijskom, ali i na političkom planu sto godina islama u Hrvatskoj. Nadam se da će proslava i obilježavanje biti u duhu razumijevanja, tolerancije, ali ne samo u Hrvatskoj nego i u europskim okvirima. Radit ćemo na tome  da u Hrvatsku dođu vrlo važne osobe iz Europske unije i svijeta, bilo islamskog ili drugog”, izjavio je Josip Leko nakon sastanka sa muftijom u Saboru.

Muftija Hasanović izjavio je kako je sa predsjednikom Sabora Lekom otvoreno razgovarao na koji način obilježiti “jedan ovakav povijesni događaj koji se dogodio 27. aprila 1916. u Hrvatskom saboru”. Tog dana je u Saboru islam priznat kao jedna od službenih religija.

U vrijeme priznanja islama, u Hrvatskoj nije bilo ni jednoga muslimanskog vjerskog službenika, osim vojnoga imama, koji je, u Austro-Ugarskoj vojsci započeo s vjerskim aktivnostima 15. marta 1915. Vojni imamat nosio je službeni naziv koji je glasio: Carsko kraljevsko imamsko vojno dušobrižništvo.

“To nije samo proslava muslimana u Republici Hrvatskoj, to je proslava cijelog hrvatskog društva, jer samo jedna zemlja se može pohvaliti jednim ovakvim jubilejom, to je Austrija, i upravo Hrvatska. Sljedeće ćemo čekati 30 do 50 godina”, poručio je Hasanović.

Muftija je poručio kako su na sastanku postavili okvire za ovu manifestaciju u Republici Hrvatskoj na političkom, vjerskom i gospodarskom planu.

Muftija Hasanović je najavio kako je predviđen i Halal dan u trajanju od sedam dana gdje bi cijela halal industrija bila prisutna u Hrvatskoj na jubileju.

“Učinit ćemo sve da Hrvatska bude prepoznatljiva po otvorenosti i najljepšoj mogućoj organiziranosti kad je u pitanju obilježavanje ovog velikog i značajnog jubileja”, poručio je muftija.

Leko je naglasio kvalitetu vrijednosti za koje se zalaže Islamska zajednica u Hrvatskoj kao vrijednosti koje Hrvatska želi prezentirati svijetu.

(Anadolu Agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime