Jovanović: ‘Kao pravoslavac zalažem se za uvođenje Šerijata u nekim oblastima’

1
6

news-2014-June-Zoran_Jovanovi___627925512Sarajevo – Samostalni delegat u Domu naroda Federalnog parlamenta Zoran Jovanović u intervjuu za Vijesti.ba govori, između ostalog, o setu zakona za sanaciju štete nakon poplava, odnosu Vlade i Parlamenta, te oktobarskim izborima.

VIJESTI.BA: Dom naroda Federalnog parlamenta odobrio je na posljednjoj sjednici prvi iz seta od tri zakona za sanaciju šteta nastalih majskim poplavama i klizištima – zakon o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom. No, sjednica je prekinuta?

JOVANOVIĆ: Parlamentarna većina u Domu naroda procijenila je da neće moći izglasati preostale zakone, koji su, prema mom mišljenju, promašeni, nakaradni i nisu rješenje za ovu situaciju. Pojedini delegati su napustili sjednicu, pa su predsjednici klubova naroda odlučili prekinuti sjednicu. Vjerovatno se očekuje drugi dan do kojeg će se dešavati brojna politička ubjeđivanja i usaglašavanja.

VIJESTI.BA: Kažete da su zakoni promašeni. Šta konkretno zamjerate?

JOVANOVIĆ: Uložio sam nekoliko amandmana na sva tri zakona. Zakon o finansiranju pomoći poplavljenim područjima je ograničen za ograničeni dio teritorije FBiH. Radi se o kratkoročnom zakonu koji ne rješava eventualne probleme na cijelom području FBiH kada su u pitanju elementarne nepogode. Najgore je donositi zakon za jednu osobu ili za određeni dio teritorije. Ovim zakonom su obuhvaćena četiri od deset kantona u FBiH.

Kod zakona o osnivanju federalnog fonda solidarnosti, mi već pravimo paralelnu instituciju. Postoje federalna, kantonalne i opštinske uprave civilne zaštite. Pomenuti zakon predviđa osnivanje nove institucije, sa određenim brojem zaposlenih, upravom. Mi ne znamo koliko bi građane FBiH koštalo formiranje jedne takve institucije, koji namjeravaju donirati sredstva u taj fond, jer bi se zaposleni finansirali iz sredstava koje fond dobije na ime pomoći ugroženom stanovništvu. Ne radi se o budžetskom fondu. Članovi odbora bili bi pet ministara na čelu sa premijerom. Na čelu savjeta koji bi trebalo da koordiniše rad fonda opet je federalni premijer, a članovi su kantonalni premijeri. U zakonu se kaže da se program rada i finansijski izvještaj, koje potpisuje upravni odbor, dostavlja Vladi FBiH. Tako da, ministi i premijer sami sebi daju izvještaje, odnosno Vlada ih usvaja. Tu je otvoren veliki prostor za manipulacije.

Kod zakona o postupku prenosa prava vlasništva na nekretninama u vlasništvu FBiH, kantona, gradova i opština na nastradalim područjima najveći teret pada n opštine. Zemljište je vlasništvo opština. U jednom od članova zakona navedeno je da opština ima pravo refundirati 75 posto troškova od podjele zemljišta od drugih nivoa vlasti, koji nisu učestvovali u podjeli zemljišta. Kada opština dodijeli zemljište, dakle, ima pravo da se obrati Federaciji ili kantonima za naknadu, ali znamo kakvi su budžeti u FBiH i kantonima. Budžeti su već usvojeni za ovu godnu i u realizaciji su.

VIJESTI.BA: Na posljednjoj sjednici Doma naroda iznijeli ste zanimljivu konstataciju kada ste kazali da se, kao pravoslavac, zalažete za uvođenje šerijatskog zakona u pojedinim oblastima. O čemu se radi?

JOVANOVIĆ: Očevidac sam nestajanja novca poreskih obveznika u Federaciji BiH, mada vjerujem ni da u RS nije ništa bolje. Indikativno je da se ulože ogromna sredstva, a da firme budu u gubitaži, a sa druge strane, rukovodioci tih preduzeća privatno jačaju finansijski. Do sada niko ništa nije poduzeo. Parlament usvoji set antikoruptivnih zakona, a sve te zakone imamo u postojećem Krivičnom zakonu.

Stoga sam za uvođenje šerijata u pojedinim oblastima! Dakle rigorozne sankcije. Četiri člana zakona po šerijatu. Prvi, osnivanje institucije dželata. U Saudijskoj Arabiji postoji ta institucija i zna se dobro šta se radi sa ljudima koji kradu. Drugi član je klizećim startom oduzimanje nelegalno stečene imovine, ne da se dokazujemo na sudu. Uhvaćen si na djelu i oduzimamo ti sve! Treći član, onaj ko je uhvaćen i nad kojim je dželat izvršio sankciju nema pravo na socijalnu zaštitu. Četvrti član, zakon stupa na snagu minutom donošenja!

Odmah bi bili bogata država. Tvrdim da je BiH bogatija od Kalifornije, jer ovo što smo mi pokrali ovdje, da smo bili u Kaliforniji, ta zemlja bi bankrotirala.

Razgovarala: Nevena Šarenac

(Vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Ma kad bi jedan musliman predlozio uvodjenje jednog dijela Serijata, koji bi se odnosio na pojedine delove, odmah bi ga razapeli!!!! I to ne pravoslavci, katolici nego ovi sto sebe nazivaju muslimanima a da pojma nemaju zasto i kako!!!!

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime