Još uvijek teško stanje u Gračanici

0
5

safe_image.phpGračanica   ̶  Prema informacijama dobijenih od općinskih službi civilne zaštite na području TK, tokom vikenda i danas, situacija sa poplavam djelimično se smiruje.Voda se već povukla u svoja korita, izuzev  na području općine Gračanica, gdje je pod vodom još uvijek oko 70 hektara poljoprivrednog zemljišta, te na području općine Doboj- Istok, gdje je oko 100 hektra zemljišta još uvijek poplavljeno. Situacija na HA Modrac takođe se smiruje.

„Jutros je prijavljeno da je vodostaj na HA Modrac ispod preliva, znači nalazi se na 199,98 metara nad morem. Trenutno ispuštanje vode kroz otvore  na brani je 64, 4 kubna metra u sekundi, tako da se situacija i na brani već stabilisala i smirila.“, istakao je Željko Mijatović iz Kantonalnog operativnog centra.

Iako je tokom vikenda prijavljeno aktiviranje starih i pokretanje novih klizišta, stanje nije zabrinjavajuće. Ekipe geologa su svaki dana na terenu i vrše se sanacije.

„ Imali smo prijave aktiviranja nekoliko starih i pokretanje novih klizišta na području svih općina TK. Inače u toku vikenda izvođene su aktivnosti na sanaciji šteta nastalih u zadnjim poplavama i sanaciji lokalnih puteva, tamo gdje je voda napravila štete i gdje je odnijela nasip na lokalnim putevima.“, dodaje Mijatović.

Prema riječima Mijatovića, općinske komisije za procjenu štete su na terenu te se vrši svakodnevna analiza i prikupljanju novih informacije o novonastalim štetama. Izvještaji o procjeni šteta od strane općinskih komsija Kantonalnom štabu civilne zaštite trebali bi biti dostavljeni tokom dana ili u utorak. Na osnovu tih podataka vršit će raspodjela nešto više od milion KM koji su TK dodjeljeni od strane Federalne vlade, a u cilju sanacije šteta.

(rtvslon.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime