Još ništa od izgradnje odlagališta otpada za osam općina u USK-u

0
0

Bihać – Regionalna deponija US REG-DEP d.o.o. Bihać kao javno preduzeće postoji od 2004. godine i prema nekim procjenama, do danas je potrošeno oko milion i po maraka a da još nije ni počela izgradnja kantonalne deponije na kojoj bi otpad odlagalo svih osam općina Unsko-sanskog kantona.

Završni račun

Projekt osnivanja ovog javnog preduzeća i izgradnje buduće deponije prate krediti Svjetske banke, koji se trenutno troše samo na tehnički dio pribavljanja dokumentacije i plaće osoblja preduzeća, upravnog odbora i slično.

Skupština nije usvojila njihov izvještaj o radu, a sama je kao suvlasnik i osnivač odgovorna što ovo preduzeće postoji 12 godina, troši budžetska i kreditna sredstva a da još ne postoji ni temelj za kantonalnu deponiju.

Šta se desilo, na skupštinskoj komisiji tražili su i revizorske izvještaje, što smo mi i dostavili, a komisija je zasjedala dva dana pred održavanje Skupštine. Nama je bilo bitnije da prezentujemo završni račun, a naši materijali su prošli i na Vladi. Samo je problem što komisija i Skupština nisu sve to sakupile i naći će se na sjednici opet.

“Skupština je suvlasnik pet posto, a mi moramo Vladi i resornom ministarstvu podnositi izvještaje, jer smo kantonalna firma i nama je bitna Skupština preduzeća”, kazao nam je Rizvan Zjakić, direktor preduzeća.

Naime, Skupština kao osnivač jednako je važna kao i drugi suvlasnici preduzeća – osam općina Unsko-sanskog kantona, svaka sa proporcionalnim učešćem. No, Zjakić kaže da oni imaju političku moć.

Što se tiče lokacije Karanovac na koju se toliko dugo čeka da bude odobrena, još nije izvjesno kada će i da li će uopšte biti u realizaciji.

“Mi smo sve potrebne potvrde i dozvole riješili, ostala je samo okolišna dozvola koju očekujemo od federalnog Ministarstva okoliša i turizma. Čekamo da se smiluju i potpišu. Vjerovatno su u gužvi ovih dana i nisu stigli”, kazao nam je direktor.

Za 12 godina to se nije stiglo zbog očite gužve, a u međuvremenu tehnologije su napredovale, te se prema riječima gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića, ušlo u vrijeme kada je logičnije praviti fabriku za preradu otpada nego deponiju.

Ja se slažem sa gradonačelnikom, ali čak i u slučaju fabrike za preradu recikliranog otpada moramo imati i odlagalište za onaj otpad koji nakon toga ostane, napominje direktor, te dodaje da je riječ o 5 do 10 posto otpada.

Svako viče

“Osnovni je problem, iskreno, što je tu hiljadu baba, a kilavo dijete. Dok je Vlada bila većinski vlasnik, nije imala lokaciju i nije mogla riješiti problem, a sada kada su općine većinski vlasnik i imaju načelno lokaciju, svih desetak vlasnika se mora usaglasiti da bi se nešto napravilo. U jednoj općini je na vlasti SDA (Bihać, Bužim, Sanski Most), u drugoj A SDA (Cazin), u trećoj SDP (Bosanska Krupa, Ključ), četvrtoj DNZ (Velika Kladuša), svako viče na svoje i to je problem”, kazao nam je direktor Zjakić.

Problem se u narednim mjesecima može još više zakomplikovati, jer predstoje lokalni izbori kada stranke radije podmeću jedna drugoj umjesto da surađuju. Nije isključeno i da kompletan projekt propadne, te da budžet Kantona bude opterećen desetinama miliona maraka za stanje na terenu ravno nuli.

(akta.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime