Još nema prijedloga za premijera KS

0
16

news-2014-February-vlada_ks_gori_421099465Sarajevo – Skupština Kantona Sarajevo (KS) na jučerašnjoj sjednici prihvatila je zahtjev Plenuma građana i građanki Sarajeva za formiranje ekspertske vlade u skladu s Ustavom, zakonom, pozitivnim zakonskim propisima i podzakonskim aktima. U vezi s tim, Skupština je pozvala klubove zastupnika da predsjedavajućoj Skupštine u roku od sedam dana dostave svoje prijedloge kandidata za premijera.

No, sudeći prema dosadašnjim izjavama zastupnika pojedinih stranaka, prijedloga kandidata još nema.

Kako je za Vijesti.ba rekao šef Kluba zastupnika SDP BiH u Skupštini KS Nedžad Fazlija, o tome da li će ova stranka imati kandidata i o kome bi, eventualno, moglo biti riječi, odlučiće nadležni organi SDP BiH. Klub SDP BiH još nema informacije o tome.

Šef Kluba zastupnika SDA Elmedin Konaković ranije je istakao da će ovaj klub formalno predložiti kandidata.

“Rekli smo da će Klub SDA formalno predložiti mandatara, ličnost koja zadovoljava kriterije, ne mora biti član SDA”, kazao je Konaković.

Predsjednik Kluba zastupnika SBB Kenan Ademović u intervjuu za Vijesti.ba potvrdio je da ova stranka neće učestvovati u izvršnoj vlasti u KS.

“SBB neće davati prijedlog za novog mandatara. Mi nećemo učestvovati u izvršnoj vlasti”, poručio je Ademović.

Neizvjesno je da li će i Naša stranka prijedlog kandidata za premijera uputiti predsjedavajućoj Skupštine.

“Kako sada stvari stoje, ne”, rekao je za Vijesti.ba zastupnik Naše stranke Predrag Kojović.

Predsjedavajuća Skupštine KS Mirjana Malić potvrdila je za Vijesti.ba da, prema Poslovniku o radu, prijedlog kandidata za kantonalnog premijera mogu dostaviti klub ili klubovi zastupnika.

“Klubovi zastupnika treba da u roku od sedam dana dostave prijedlog kandidata predsjedavajućoj Skupštine KS. Hoće li Plenum građana predložiti kandidate, pa će klubovi zastupnika te kandidate dostaviti kao svoj prijedlog, to nismo precizirali, to nije naš zadatak. Dakle, Plenum može delegirati klubovima zastupnika prijedloge, ali su klubovi zastupnika ti koji dostavljaju prijedloge predsjedavajućoj Skupštine”, pojasnila je Malić.

Prema poslovniku i zakonu, suština je u tome da predlagač mora obezbijediti minimalno 18 glasova zastupnika u Skupštini KS, kako bi njegov prijedlog bio potvrđen.

“Dakle, mora postojati većina u Skupštini. Neozbiljo je u ovoj situaciji predlagati nekog tek onako, a nemati većinu koja bi taj prijedlog usvojila. Takođe, predlagač mora imenovati i ministre, budući da se Vlada, odnosno premijer i ministri, biraju u cjelini”, naglasila je predsjedavajuća Skupštine KS.

Predsjedavajuća Skupštine KS nije htjela prejudicirati šta će se dogoditi ukoliko klubovi zastupnika ne dostave prijedloge kandidata za premijra u zadatom roku.

“Samo se nadam da su ljudi dovoljno ozbiljni da znaju koga i šta hoće”, poručila je, između ostalog, Malić.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime