Jordanska kraljica Nur: Majke Srebrenice su najhrabrije osobe koje sam upoznala

0
288

888

Srebrenica – O ovom događaju tvitala je na svom zvaničnom Twitter profilu:

“Ovo je prvi put da sam posjetila masovnu grobnicu u Srebrenici. Pogođena sam devastirajućim neuspjehom čovječanstva. Majke Srebrenice su među najhrabrijim i najinspirativnijim ljudima koje sam imala privilegiju upoznati.”

Kraljica Nur je četvrta supruga i udovica kralja Huseina bin Talala. Rođena je kao Lisa Najeeb Halaby, najstarije dijete Najeeba Halabya, glavnog rukovodioca Pan American World Airwaysa, i Doris Calquist. Rođena je u Washington, D.C., te je odrasla i bila obrazovana u Sjedinjenim Američkim Državama. Od četvrtog do osmog razreda pohađala je episkopalnu školu i zatim otišla na akademiju Concord u Massachusettsu. Godine 1974. diplomirala je arhitekturu i urbanističko planiranje na univerzitetu Princeton.

Kao arhitekt i urbanist upoznala je kralja Huseina pri izgradnji amanskog aerodroma, posvećenog kraljevoj trećoj supruzi koja je poginula u avionskoj nesreći. Lisa je prešla na islam i uzela ime Nur, što na arapskom jeziku znači “svjetlost”. Vjenčali su se 15. juna 1978. godine i Nur je postala Huseinova četvrta supruga, ali tek treća sa titulom kraljice. Sa kraljem Huseinom dobila je četvero djece, dva sina i dvije kćerke. Njen najstariji sin, Hamza, bio je prestolonasljednik od 1999. do 2004. godine.

Kao kraljica Nur je bila pokrovitelj i rukovodilac niza projekata u oblasti ljudskih prava, zaštite žena i djece, obrazovanja, očuvanja prirode i arhitektonskog naslijeđa. Bavila se pitanjima javne gradnje i urbanističkog planiranja.
Kraljica Nur je odigrala veliku ulogu u predstavljanju bliskoistočne politike na međunarodnoj sceni. Učestvovala je u prevenciji humanitarnih problema i rješavanja unutrašnjih i međunarodnih sukoba. Ona je trenutna predsjednica Koledža ujedinjenog svijeta. Dana 23. maja 2007. godine kraljica Nur je otvorila Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru. Kraljica Nur nastavlja raditi za brojne međunarodne organizacije i održava govore sedamdeset do stotinu puta godišnje.

Članica je Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

(Klix)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime