Jonathan Moore: Stolac je grad u kojem postoje duboke podjele, a građani žele bolji život

0
9

Jonathan Moore: Stolac je grad u kojem postoje duboke podjele, a građani žele bolji život

Stolac – Nakon prekidanja izbornog procesa u Općini Stolac, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore kazao je u razgovoru za Klix.ba kako bh. političari trebaju raditi za dobrobit svih građana, a ne da svojim izjavama doprinose pogoršanju ionako poljuljanih odnosa.

Privremeni područni ured Misije OESS-a u BiH otvoren je u Stocu, a kako je najavljeno, cilj je aktivniji angažman u toj općini.
“Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je otvorila privremenu kancelariju u Stocu 17. septembra 2016. godine sa ciljem da Stočanima budemo kolege i partneri u direktnom kontaktu, i veza sa međunarodnom zajednicom. Čast nam je, da naglasim, da su otvaranje privremene kancelarije u Stocu podržala sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine”, rekao je ambasador Moore.

On je dodao da su spremni pružiti svu moguću podršku lokalnim vlastima i svim ostalima koji rade na stvaranju uslova za jačanje demokratskog i nediskriminatornog društva u općini Stolac.

“Našim radom na terenu nastojat ćemo pomoći lokalnim vlastima i građanima Stoca da nađu adekvatna rješenja za izazove s kojima se suočavaju”, kazao je Moore.

Na dan lokalnih izbora u Stocu je došlo do narušavanja javnog reda i mira zbog čega je Centralna izborna komisija (CIK) BiH morala donijeti odluku o poništavanju izbornog procesa. Iz CIK-a BiH je saopćeno da će odluka o raspisivanju izbora biti donesena naknadno.

Moore smatra da su nemili događaji koji su se desili u Stocu tokom izbornog dana, 2. oktobra, bili korak nazad i korak u pogrešnom smjeru.

“Siguran sam da je u suprotnosti sa željama građana Stoca, ali i svih građana Bosne i Hercegovine. Svjesni smo da ima puno problema na kojima treba raditi. Nakon više od dvije decenije od završetka rata, Stolac je grad u kojem postoje duboke podjele. Vidljiv je određeni, mali napredak u ovoj općini, ali još mnogo treba uraditi kako bi se postigla trajna rješenja koja će doprinijeti boljem i kvalitetnijem životu građana Stoca”, ističe Moore.

Dodaje da je u svakodnevnom razgovoru sa stanovnicima općine Stolac, ali i drugih gradova Bosne i Hercegovine, svjedok njihove želje da život bude bolji i kvalitetniji.

“A za to je potreban angažman cijelog društva i sistema kako bi se postigli viši standardi i kako bi svi građani BiH imali kvalitetne i jednake uslove života. Nažalost, posljednja dešavanja u Stocu su pokazala da još mnogo toga treba uraditi u ovoj općini”, kazao je ambasador.

Moorea smo pitali i kako komentariše izjave bosanskohercegovačkih političara da je Stolac grad koji pripada samo jednoj od etničkih grupa u našoj zemlji.

“Stolac je grad svih njegovih građana. Politički lideri trebaju raditi za dobrobit svih građana, baviti se aktivnostima koje će doprinijeti stvaranju dobrosusjedskih odnosa i jačanju tolerancije, a ne da svojim izjavama doprinose pogoršanju ionako poljuljanih odnosa. Neophodno je imati otvoren i konstruktivan dijalog kako bi se približili politički stavovi o svim pitanjima od zajedničkog interesa”, smatra Moore.

Moore je na dan lokalnih izbora u BiH izjavio kako je 2. oktobra 2016. godine od Stočana bila ukradena demokratija i da im se ona mora vratiti što prije.

“U Stocu izbori nisu provedeni i iskreno se nadam da će Centralna izborna komisija BiH u bliskoj budućnosti donijeti odluku o novom datumu održavanja izbora u ovoj opštini. Izbori nisu pitanje jednog ili drugog naroda, svi građani imaju jednaka prava i trebaju izaći na izbore, dati svoj glas kandidatima za koje smatraju da su najbolji”, rekao je on.

Zaključio je da će to biti jedan od koraka koji će, siguran sam, doprinijeti da se situacija popravi u skorom periodu.

(6yka.com)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime