John Kerry: Iran značajno pomogao u borbi protiv IDIŠ-a

1
1

Amerika, Iran – Ministar vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država je cijeneći izuzetnim iransku pomoć u borbi protiv IDIŠ-a, rekao: ”Dolasku zemalja do dokumenta konsenzusa u pregovorima o Siriji u Beču, treba zahvaliti Iranu.”

Internacionalna SAHARTV javlja da je John Kerry, američki državni sekretar u razgovoru za The New York Times, istakao: ”Nesumnjivo, Iran u svojstvu zemlje koja se bori protiv IDIŠ-a, zahtijeva potpuno uništenje ove grupe, i Iran je u nekim slučajevima imao izuzetnu ulogu u borbi protiv IDIŠ-a.” On je u nastavku dodao: ”Učešćem Irana pored Saudijske Arabije, Katara, Turske i Egipta na pregovorima u Beču, po prvi put svi regionalni igrači koji su na neki način uključenu u sirijsku krizu, sjeli su za jedan stol za pregovaranje.” Američki državni sekretar je dodao: ”IDIŠ nema veze s islamom, i mnogi muslimani na Blsikom istoku i drugim dijelovima svijeta ratuju protiv tzv Islamske države.” Mirovni pregovori o Siriji u Beču koji su u nekoliko navrata, bez učešća Irana, bili neučinkoviti, pozivom Irana kao regionalne i utjecajne sile, na dvodnevnom zasjedanju u Beču, zemlje učesnice su uspjele dogovoriti dokument konsenzusa, a drugi krug ovih pregovora održat će se 18. decembra u New Yorku (SAD).

(Sahar)

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Iran je jedini od muslimanskih zemalja pomogao u istinskoj borbi protiv islamske države. Dok su kreatori ove terorističke organizacije u vidu SAD, te poslovnih partnera Turske, finansijera Saudijske Arabije i Katara samo deklaratino za uništenje kalifata. Zaista predstavnici Irana imaju dobar stomak kad mogu za isti sto da sede sa trulim zalivskim šeicima i sultanovim emisarima.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime