John Kerry: Da se Srebrenica nikad ne ponovi

0
18

Srebrenica, Potočari, Tabuti, Majke

Amerika, Srebrenica – Američki državni tajnik John Kerry poručio je kako se “žrtava Srebrenice i svih žrtava rata moramo sjećati, ne samo danas, već svaki dan”, pozivajući na kažnjavanje svih onih koji su počinili genocid u tom gradu na istoku Bosne i Hercegovine.

“Otkriće nerazumnog zločina protiv čovječnosti, tijela bačenih u masovne grobnice, šokiralo je svjetsku svijest. Ova godišnjica je snažan podsjetnik na potrebu da se suprotstavi zlu na sve načine i ustati u obranu ljudskih prava i digniteta. Oni koji su počinili masakr moraju biti privedeni pravdi. I moramo pamtiti žrtve Srebrenice, i sve žrtve rata, ne samo danas, već svaki dan”, navodi se u njegovoj poruci.

Kerry ističe kako Sjedinjene Američke Države ostaju postojan partner naroda Bosne i Hercegovine, pomažući im izgraditi sigurnost kroz Dejtonski mirovni sporazum i osiguravajući ekonomsku pomoć i tehničke savjete dok se zemlja kreće od konflikta prema oporavku i razvoju.

“Naš cilj je podržati nastavak napretka prema potpunoj stabilnoj i prosperitetnoj Bosni i Hercegovini u regiji gdje su građani sposobni da žive u miru i s poštovanjem prema pravima svih. Dok se sjećamo genocida u Srebrenici, odajemo počast žrtvama reafirmirajući našu odlučnost da osiguramo da se takve tragedije nikada ne ponove”, navodi se u Kerryjevoj poruci.

Ne zaboraviti žrtve

Počast svim žrtvama i preživjelima genocida te drugih oblika progona koji su se dogodili u i oko Srebrenice odali su i Američka imigracijska i carinska služba te Federalni istražni biro (FBI).

“Zločini počinjeni prema žrtvama u Srebrenici nikada neće biti zaboravljeni”, izjavila je Sarah Saldana, direktorica ICE-a.

Najavila je kako će ICE nastaviti raditi, zajedno s FBI-jem i drugim partnerima unutar američke vlade, kako bi “označili odgovorne kao i one koji su im pomagali u strahotama koje su se dogodile u Srebrenici ili koji su lagali američkim vlastima o svom sudjelovanju u zločinima u nastojanjima da ostanu u Sjedinjenim Državama želeći dobiti američko državljanstvo”.

“Mi smo odlučni surađivati s našim sudovima kako bi procesuirali takve slučajeve te kako bi ih uklonili iz društva ili im oduzeli državljanstvo. Oni koji su povezani sa strahotama počinjenim u Srebrenici, oni koji su ugrozili integritet američkog useljeničkog sustava, neće mirno spavati. ICE i pravni partneri još uvijek naporno rade na takvim slučajevima”, rekla je Saldana.

FBI traži pravdu za žrtve

Joseph S. Campbell, pomoćnik direktora FBI-a u Kazneno-istražnoj diviziji, poručio je kako “pravda za žrtve genocida i njihove obitelji mora uključiti punu odgovornost za izvršitelje tih zločina počinjenih prije 20 godina”.

“Progon i kažnjavanje onih koji su počinili te zločine ostaje moralna i pravna obveza FBI-a. Odajemo počast žrtvama Srebrenice i njihovim obiteljima tako što okončavamo period nekažnjavanja za zločin tog kalibra”, poručio je Campbell.

U svom su priopćenju podsjetili i kako su američki Kongres, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, kao i Sud u Bosni i Hercegovini zaključili da su zločini u istočnoj Bosni u srpnju 1995. godine bili genocid.

Izvor: Al Jazeera i agencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime